Gå til hovedindhold

Skal du købe din første bil? Det skal du vide

80 · Topfoto

Har du planer om at investere i din første bil, er der en række forhold og omstændigheder, du skal være opmærksom på. Bliv klædt på til rejsen til din første bil her.

Der er ikke noget som den frihed en bil giver dig. Det firhjulede køretøj fjerner uden videre de transportmæssige restriktioner, som hidtil har plaget dig. Men med frihed følger også et ansvar. Det er derfor vigtigt, at du gør dig nogle grundlæggende, privatøkonomiske overvejelser, inden du køber din første bil. Nedenfor guider vi dig godt på vej, så du forhåbentlig snart kan suse afsted mod nye eventyr.

Som førstegangskøber kan det være svært at vide, hvad man skal forvente at afsætte til sit bilbudget. Vi har derfor lavet en oversigt, som kan hjælpe dig med at beregne dine udgifter forbundet med den generelle drift af din bil.

Brændstof

Brændstof er en stor del af dit bilbudget. Prisen til brændstof afhænger i høj grad af, hvor meget du kører, hvor ofte du kører, hvilket brændstof din bil bruger og hvor mange kilometer på literen, din bil kører.

 

Vægtafgift eller grøn ejerafgift

Som bilejer i Danmark skal du betale vægtafgift eller grøn ejerafgift afhængig af bilens alder. Afgiften bliver bestemt ud fra bilens brændstoftype, kilometer pr. liter og eventuelle tillægsafgifter. 

Her kan du beregne størrelsen på din vægtafgift eller grønne ejerudgift for din kommende bil.

 

Forsikring

I Danmark er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring, som dækker de skader, du laver på andre og deres ting. Afhængig af bilens værdi, anbefaler vi at tilkøbe en kaskoforsikring, som dækker din bil i tilfælde af fx trafikuheld, hærværk og tyveri. Dertil er det muligt at tilkøbe andre forsikringer som førerdækning, vejhjælp og glasskade. 

Prisen for dine forsikringer afhænger i høj grad af din alder, anciennitet, bilens værdi samt motorstørrelse. Desuden afhænger udgiften også af din valgte selvrisiko.

Vedligeholdelse

Som bilejer er det vigtigt at sætte penge af i dit bilbudget til vedligeholdelse. Som minimum skal du forvente at sætte penge af til:

  • Bileftersyn: Biler, der er ældre end 4 år, skal synes hvert 2. år. Hvis den godkendes ved første syn, koster det normalt mellem 400 og 600 kr.  
  • Nye dæk: Som minimum kan du forvente at køre omkring 35.000 km før, dine dæk skal skiftes. 4 nye dæk af udmærket kvalitet koster mellem 4.000 og 5.000 kr. 
  • Service og syn: Du kan forebygge skader og reparationer ved regelmæssigt at tage din bil på værksted til serviceeftersyn.  
  • Vejhjælp: I nogle forsikringer er vejhjælp inkluderet. Ellers kan du bestille et vejhjælpsabonnement, som koster mellem 600 og 900 kr. årligt. Prisen afhænger blandt andet af, om du ønsker dækning uden for Danmarks grænser. 

Afhængig af bilens alder skal du også forvente løbende udgifter til værkstedsregninger.

Ny vs. brugt bil

Om det bedst kan betale sig for dig at købe en ny eller brugt bil afhænger af dit behov og din økonomi. På kort sigt er det som udgangspunkt billigere at købe en brugt bil, men på den længere bane kan regnestykket hurtigt se anderledes ud. Vi anbefaler derfor, at du henvender dig til din bankrådgiver, så I sammen kan finde ud af, hvad den bedste løsning er for dig. Alternativt kan du her læse om fordele og ulemper ved både nye og brugte biler.

Publiceret d.
27. oktober 2020

Kan vi hjælpe med noget?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive.