Gå til hovedindhold

Guide: Jeg skal flytte hjemmefra

81 · Topfoto

Når du skal flytte hjemmefra, får du frihed til selv at bestemme – men med friheden følger også et stort ansvar. Du skal tage vare på dig selv, din økonomi, din husholdning og alle dine ejendele.

At flytte hjemmefra er en tid, hvor der er meget at tænke over: forsikring, økonomi og møbler – og det kan være ret uoverskueligt at danne sig et overblik over alt det praktiske. Men hvad er godt at vide inden flyttekasserne bliver pakket for første gang? Det giver vi dig en guide til her.

Hvor skal jeg bo?

Der er mange ting, der er værd at tage med i overvejelserne, når du skal finde ud af, hvor du ønsker at bo. En af de helt store overvejelser er, hvor din uddannelse eller job ligger kontra, hvor du ønsker at bo. Men ligesom med så mange andre ting, handler det om, at du skal gøre op med dig selv og mærke efter, hvad der er vigtigst for dig. Nedenfor finder du 5 spørgsmål, som kan hjælpe dig med at komme skridtet nærmere din nye bopæl:

  1. Er det vigtigt for mig at bo tæt på min uddannelse eller arbejde og undgå offentlig transport?
  2. Vil jeg hellere have mere luft i økonomien ved at bo længere væk?
  3. Vil jeg bo tæt på mine venner?
  4. Skal jeg bo tæt på bylivet for at være glad?
  5. Vil jeg bo alene eller sammen med andre? 

Tip: Husk, at det formentlig er for en kort periode og ikke et sted, du skal kunne se dig selv bo mange år i fremtiden. 

Lav et flyttebudget

Ved enhver flytning er der mange ting, du skal have styr på - og specielt når du skal flytte fra dit barndomsværelse ind i din allerførste bolig som voksen. Her skal du ofte starte
fra bunden med indkøb af møbler, køkkengrej mv. Det er derfor en god idé at spare op i god tid før din flytning. 

Der kan også være udgifter forbundet med selve flytningen. Vi anbefaler derfor, at du laver et flyttebudget, hvor du sætter penge af til møbler, køkkengrej, flyttebil, og hvad du ellers måtte have behov for. 

Når du flytter hjemmefra, er du selv ansvarlig for, at alle regninger bliver betalt. Samtidig er du selv ansvarlig for din økonomi, og skal sikre, at du altid har penge – også sidst på måneden.

Vi anbefaler, at du lægger et budget, så du får skabt et overblik over dine indtægter og faste udgifter. På denne måde har du overblik over, hvad du hver måned har til rådighed til at bruge på tøj, fest, cafébesøg og meget andet. Brug budgetskabelonen her til at danne dig et overblik.

Når du skal lægge et husholdningsbudget, kan det være svært at vide, hvor meget du skal lægge til side til hver post. Vi har derfor samlet et overblik over, hvad du som minimum kan forvente af udgifter til de vigtigste poster:

🍔 Mad: Det kan lade sig at gøre at klare sig for mellem 1200 - 1700 kr. om måneden. OBS: I dette budget er der ikke plads til festmåltider, medmindre du vil leve af havregryn og pasta de resterende dage.

📺 Medielicens: Alle der har internetadgang, mobiltelefon eller et TV skal betale medielicens. Medielicens koster 200 kr. om måneden.

🤕 Forsikringer: Du skal huske at få tegnet de rette forsikringer. Her får du de to vigtigste. Skulle du komme ud for et uheld, er det godt at have en ulykkesforsikring i ryggen. Den vil nemlig være dit økonomiske sikkerhedsnet i svære situationer. Her kan du regne med minimum 120 kr. om måneden. Dernæst er det også en rigtig god idé at tegne en indboforsikring, da denne, udover at dække dine ejendele, også indeholder en ansvarsforsikring. Er du i tvivl om, hvilke forsikringer, der passer til dig? I Spar Nord har vi, i samarbejde med Privatsikring, sammensat en forsikring, der dækker det hele for dig, der er studerende til studievenlige priser. Her kan du læse mere om Privatsikrings studierabat.

📱Mobilabonnement: Alt efter, hvor meget du bruger din telefon, kan et abonnement koste alt fra 80 kr. til 300 kr.

💻 Internet: I mange studieboliger er internettet medregnet i huslejen. Bor du i en almindelig lejebolig, skal du forvente at sætte omkring 200 kr. af til denne post.

📚 Studiebøger: Er du studerende, skal du medregne omkostninger til studiebøger i dit budget. Antallet af studiebøger afhænger af uddannelse og semester - men regn med ca. 250 kr. om måneden, så er du godt dækket ind. Alternativt kan du købe bøgerne brugt eller låne dem på biblioteket.

⚽️ Fritidsinteresser: Går du til sport eller andre fritidsinteresser, skal disse udgifter naturligvis også medregnes i dit husholdningsbudget

Ansøg om boligstøtte

Bor du i en lejebolig, har du mulighed for at ansøge om boligstøtte, som er et skattefrit tilskud fra det offentlige. Du skal dog være opmærksom på, at ikke alle kan få boligstøtte, da det afhænger af husstandens samlede indkomst og formue.

 

Klik her og se, om du er berettiget boligstøtte

Publiceret d.
27. oktober 2020

Kan vi hjælpe med noget?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive.