Gå til hovedindhold

Investering: Så nemt er det at komme i gang

60 · Topfoto

Hører du til dem, der tænker, at investering kun er for samfundets rigeste eller for folk med forstand på aktier og obligationer? Så kan du godt tro om igen. For investering er noget, alle kan lære, og så er det oven i købet nemt at komme i gang med. Se bare her!

Det er kedeligt. Det er svært. Det er tidskrævende. Fordomme om investering er der nok af, og det er egentlig synd. For investering er noget alle kan lære, og faktisk investerer langt de fleste af os allerede – helt uden at tænke over det. I hvert fald de af os, der er lønmodtagere. 

Fx investerer du allerede, hvis du har en pensionsopsparing. Dit pensionsselskab sørger nemlig løbende for at investere din pensionsopsparing i værdipapirer. Det sker for som minimum at få din pensionsopsparing til at fastholde sin værdi til den dag, du rent faktisk skal bruge pengene.

Hvis ikke du investerer dine penge, bliver din opsparing nemlig mindre og mindre værd over tid på grund af inflation, og så kan det gå rigtig hurtigt med at miste værdien af din formue. Det fortæller Karsten Idskov, der er investeringskonsulent i Spar Nord.

”Penge skal ud at arbejde. De skal blive til noget mere, og det gør de ikke af at stå på en konto. Skal du alligevel ikke bruge dine penge her og nu, kan du derfor lige så godt investere dem,” siger han.

Så lidt kræver det

Du behøver hverken være formuende eller have særligt kendskab til investeringsverdenen for at komme i gang med at investere. I princippet er der nemlig ingen nedre beløbsgrænse for at investere dine frie midler, dvs. de penge, du har stående på din konto i banken. Altså kan du i princippet nøjes med at investere en enkelt krone. Når det er sagt, anbefaler vi dog, at beløbet har en vis størrelse, før det kan svare sig. Der er nemlig også omkostninger forbundet med køb og salg af værdipapirer.

Det eneste, der kræves for at komme i gang med at investere, er faktisk bare, at du får kortlagt din investeringsprofil. Det er lovkrav og har blandt andet til formål at sikre, at dine investeringer passer til din tidshorisont og din risikovillighed.

Det er heldigvis nemt og hurtigt at få lavet en investeringsprofil. Det kræver blot, at du svarer på en stribe spørgsmål i vores investeringsguide. Det er et elektronisk spørgeskema, som du enten kan udfylde på egen hånd via netbanken eller sammen med din lokale Spar Nord-rådgiver.

Tal med din rådgiver

Når din investeringsprofil er klarlagt, får du vist det forventede afkast på de forskellige produktsammensætninger, der anbefales specielt til dig. Desuden har du mulighed for at sende svarene direkte til din bankrådgiver, så I sammen kan gennemgå dem for at få afklaret, hvordan du bedst får sammensat dine investeringer set i lyset af din risikoprofil og tidshorisont. Tilbage er blot at tage stilling til, hvilken sammensætning af aktier og obligationer du ønsker, og så er du i gang.

Du finder investeringsguiden i ny netbank under fanen ’Investering’. Klik dernæst på ’Opret ny’ under ’Investeringsaftaler’.

Er du endnu ikke overbevist om, at det er en god idé at investere dine frie midler? Så kontakt os via formularen nedenfor, og lad os tage en snak om, hvordan du sikrer dig de bedste vilkår for at få dine frie midler til at arbejde for dig.

Om risiko og afkast

Finansielle instrumenter som f.eks. aktier, obligationer og fonde kan både stige og falde i værdi. Og selvom langsigtede investeringer historisk har givet et positivt afkast, er der en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Publiceret d.
3. november 2023

Skal vi hjælpe med din investering?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive og få din investering til at vokse.