Så meget koster kør-selv-ferien sydpå

Kør-selv-ferie-glade danskere skal indstille sig på dyrere tankstop. Benzin- og dieselpriserne er dog ikke det eneste, du skal medregne, når du skal vurdere prisen på turen frem og tilbage fra Sydeuropa.

Sommerferien banker på døren, og i de kommende uger vil rigtig mange danskere pakke bilen og vende snuden mod varmere himmelstrøg i det sydlige Europa. Men hvor meget koster turen frem og tilbage egentlig?

Spar Nord og Bilbasen har regnet på, hvad det koster at tage turen til og fra nogle af danskernes mest eftertragtede feriemål, både med udgifterne til brændstof samt til blandt andet slid, værditab og vejafgifter.

Af beregningerne fremgår det, at en tur fra Aarhus til den franske Riviera løber op i omtrent 15.500 kroner og 15.050 kroner for henholdsvis en benzin- og en dieselbil. Tager man derimod turen fra København til Gardasøen, bliver prisen på godt 11.900 kroner i en benzinbil og cirka 11.550 kroner i en dieselbil tur/retur eksklusiv færgebillet.

- Transport er typisk en væsentlig post i feriebudgettet, men det kan være svært at vurdere de samlede omkostningerne for bilturen. Med vores beregninger får du et mere nuanceret billede af omkostningerne forbundet med turen, og de viser desuden, at der er mange tusinde kroners forskel på turen til de forskellige populære destinationer. F.eks. er det 5.500 kroner dyrere at rejse fra Aarhus til Istrien i Kroatien fremfor Alsace i Frankrig, fortæller cheføkonom i Spar Nord Jens Ny-holm og fortsætter:

- Selv med vores beregninger er det forsat svært at sammenligne omkostningerne ved f.eks. fly- og kør-selv-ferie. Det er et meget større regnestykke, der f.eks. også bør rumme parametre som transport til og fra lufthavnen, antal overnatninger på turen og proviant. Vi kan til gengæld sige, at begge rejseformer er blevet dyrere i år som følge af de stigende brændstofpriser.

Ifølge forbrugerprisindekset fra Danmarks Statistik er prisen på f.eks. internationale flyvninger steget med 22 procent sammenlignet med samme tid sidste år.

- Leje af bil på destinationen – hvis man har behov for det - er også blevet markant dyrere i år, hvilket man skal huske at medregne, hvis man forsøger at sammenligne omkostningerne mellem transportformerne. I den forbindelse er det også værd at notere sig, at flyrejsen i år er blevet mere usikker som følge af en stor personalemangel i lufthavnene samt strejker og strejkevarsler hos flere europæiske flyselskaber, siger Jens Nyholm.

Her er der penge at spare
Har man valgt at tage bilen på ferie, kan man dog holde transportbudgettet nede ved at tænke over, hvor bilen tankes. Sådan lyder det fra Jan Lang, som er markedsanalytiker hos Bilbasen.

- Det er ikke uvæsentligt for pengepungen i hvilke lande, man tanker sin bil. Hvis man f.eks. tanker i Tyskland fremfor Danmark, vil der være omkring 1,74 kroner for diesel og 3,61 kroner for benzin at spare pr. liter som følge af lavere tyske afgifter, som netop er blevet yderligere sænket. I år bør man desuden tilstræbe at tanke i Tyskland frem for i f.eks. Frankrig og i Italien frem for Østrig eller Frankrig, hvis man kan, siger han og tilføjer:

- Der kan også være penge at spare ved at undgå betalingsveje. Det gælder dog ikke i Østrig og Schweiz, hvor du køber et såkaldt vignette, der giver adgang til landets veje. I Frankrig og Italien betaler du til gengæld for, hvor langt du kører på motorvejsnettet. Så det er altså her muligt at holde prisen nede ved at tage alternative ruter, hvis man er indstillet på at bruge længere tid på turen.

Kør-selv-ferie i elbil
Selvom de fleste kør-selv-ferier foregår i en benzin- eller dieselbil, kommer der i øjeblikket en del flere elbiler på markedet. Derfor må det også forventes, at flere danskere i år end hidtil vil tage turen gennem det europæiske vejnet i elbil.

- Elbilers popularitet vokser hastigt lige nu, og infrastrukturen bliver også bedre og bedre, hvilket er med til sikre bedre rammer om en kør-selv-ferie i en elbil. Det er dog lidt sværere at beregne omkostningerne for turen sydpå i elbil, i og med at priserne på el varierer meget – både fra land til land, men også fra ladestation til ladestation. Et realistisk estimat vil dog være 5 kroner pr. kWh ved hurtigladere uden aftale med en ladeoperatør, og i så fald vil omkostningerne ved f.eks.at køre fra Aarhus til Gardasøen tur/retur samlet set løbe op i cirka 11.600 kroner, siger Jan Lang og uddyber:

- At tage turen i elbil vil således være billigere end at tilbagelægge kilometerne i en benzin- eller en dieselbil – og her er det værd at bemærke, at nogle hoteller endda tilbyder gratis opladning af elbiler, så med lidt god planlægning er der penge at spare. Til gengæld skal du også være opmærksom på, at det vil kræve flere pauser undervejs i forbindelse med opladning af elbilen.

Destination

(tur/retur)

Aarhus, benzin

København, benzin

Aarhus, diesel

København, diesel

Aarhus, el

København, el

Italien, Gardasøen

 13.083 kr.

 11.893 kr.

 12.696 kr.

 11.543 kr.

 11.574 kr.

 10.528 kr.

Italien Adriaterhavskysten

 14.271 kr.

 13.105 kr.

 13.844 kr.

 12.715 kr.

 12.609 kr.

 11.583 kr.

Frankrig, Den franske riviera

 15.496 kr.

 15.399 kr.

15.058 kr.

 14.964 kr.

 13.788 kr.

 13.703 kr.

Frankrig, Alsace

 9.025 kr.

 8.911 kr.

 8.749 kr.

 8.639 kr.

 7.949 kr.

 7.849 kr.

Kroatien, Istrien

 14.699 kr.

 13.542 kr.

 14.267 kr.

 13.145 kr.

 13.013 kr.

 11.995 kr.

 

Note: Ved beregning af vejafgifter med viamichelin.com er der valgt den hurtigste rute.
Der er i beregningerne af TCO (Total Cost of Ownership) taget udgangspunkt i de 10 mest solgte nye biler og de 10 mest solgte brugte biler i Danmark fra januar til maj 2022. TCO-gennemsnittet (Total cost of ownership) for benzinbiler er på 2,92 kr./km, for dieselbiler 3,09 kr./km og for elbiler 2,56 kr./km. Dertil kommer omkostningerne til brændstofforbruget/el.

Brændstofforbruget er sat til et gennemsnit for benzinbiler på 14,1 km/l og 18,1 km for dieselbiler-ne – i begge tilfælde 15 pct. under fabriksangivelserne.

Benzin- og dieselpriser er beregnet som et gennemsnit af priser i Danmark, Østrig, Tyskland, Frankrig og Italien. Benzinprisen er 15,88 kr./l for oktan 95 blyfri og dieselprisen 15,05 kr./l.*) Omkostninger ved afrejse fra København er beregnet eksklusiv færgeoverfart.

Elprisen er sat til et gennemsnit for elbiler på 5 kr. pr. kWh, og der er beregnet med en gennem-snitlig elmotoreffektivitet på 20 kWh/100 kilometer.

Publiceret d.
8. juli 2022