Investering for begyndere:
Kend fordelene ved disse tre investeringsformer

Investering Tre Begreber

Aktier, obligationer eller investeringsfonde? Mulighederne er mange, når du som begynder vil investere dine penge, men det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad der er den bedste løsning i forhold til netop din økonomi. Vi giver dig derfor et overblik over forskellen på tre populære investeringsformer, og hvilke fordele de har.   

Har du svært ved at finde ud af, hvad du skal investere i? Og er du i tvivl om, hvad aktier, obligationer og investeringsfonde egentlig dækker over, så er du langt fra den eneste. Her får du et overblik over tre populære investeringsformer, som mange danskere vælger at sætte penge efter.

Aktier kan tilpasses alle

Aktier er en af de mest populære former for investering, og det er ofte det, folk tænker på, når snakken falder på investeringer. At investere i aktier betyder, at du bliver medejer af den virksomhed, som har udstedt aktien. Hvis kursen på din aktie stiger, kan du derfor tjene penge, når du sælger den igen.

Fordelen ved aktier er, at du både har mulighed for kortsigtet og langsigtet investeringer. Samtidig har du også mulighed for både at investere i aktier med en højere risiko, hvor dit afkast derfor kan være højere, eller aktier med en lavere risiko, hvor du modsat kan forvente et lavere afkast.

Med andre ord er aktier en fleksibel investeringsform, hvor du selv kan bestemme længden og risikoen ved din investering, og hvor du ikke behøver at investere et større startbeløb for at komme godt i gang. Det svære ved aktier er at vælge den eller de rigtige, og vælger du forkert, kan det være dyrt. Risikospredning på flere aktier er derfor som regel en god ide.

 

Obligationer giver ofte en lavere risiko

Vælger du at investere i obligationer, køber du et værdipapir, som bliver udstedt af en virksomhed, et realkreditinstitut eller af staten. Det betyder, at du låner dine penge ud til én af de tre nævnte udstedere, som til gengæld udbetaler renter til dig. 

I forhold til aktiehandel er investering i obligationer generelt forbundet med en lavere risiko, fordi kursen typisk svinger mindre på obligationer end på aktier. Den lavere risiko betyder dog, at det forventede afkast er lavere.  

Som udgangspunkt kan du nemlig vælge mellem korte obligationer med en investeringsperiode på op til 3 år, mellemlange obligationer på 3-7 år og lange obligationer på over 7 år. Jo længere perioden er, jo mere svinger kursen typisk, og derfor er risikoen oftest størst på lange obligationer.

 

Investeringsfonde spreder din risiko

Vælger du at sætte dine penge i investeringsfonde, får du automatisk spredt din risiko, fordi du investerer i mange selskaber. En investeringsfond er nemlig en slags pulje af flere investorers penge, og det betyder, at du sammen med andre investorer ejer forskellige værdipapirer eksempelvis aktier. Dermed er du ikke kun afhængig af, at et enkelt selskab klarer sig godt.

Hvis du gerne vil overlade investeringsarbejdet til andre, og ikke selv ønsker at bruge en masse tid på det, er investeringsfonde samtidig et godt valg. Det er nemlig forvalteren af fonden, der udvælger flere forskellige værdipapirer til en samlet portefølje og som står for at købe og sælge værdipapirerne.

Er du i tvivl om, hvilken investeringsform der passer bedst i forhold til din økonomi og dine ønsker, kan du altid kontakte din rådgiver, som står klar til at hjælpe dig.

Om risiko og afkast

Finansielle instrumenter som f.eks. aktier, obligationer og fonde kan både stige og falde i værdi. Og selvom langsigtede investeringer historisk har givet et positivt afkast, er der en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Publiceret d.
22. november 2023

Skal vi hjælpe med din investering? 

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive og få din investering til at vokse.