Gå til hovedindhold

Disse forsikringer skal du kende som ung bilejer

91 · Topfoto

Når du som ung bilist får dine første bilnøgler i hånden, er du nok mest interesseret i, om bilen er en Fiat eller Mustang, om den har 50 eller 150 hestekræfter, og om der er plads til vennerne på bagsædet. Men det første skridt er at få styr på forsikringerne, så du er sikker, inden nøglerne bliver sat i tændingen.

Har du lige fået bil eller skal snart til at have en? Så læs med her. Vi har samlet et nemt overblik, så du hurtigt kan få styr på forsikringerne og komme ud på vejene. Har du købt din egen bil, kommer du nemlig ikke udenom at have din egen forsikring, hvorimod du kan nøjes med at blive noteret som bruger af bilen, hvis du bruger dine forældres. Heldigvis er det ikke så uoverskueligt at få sin egen bilforsikring som ung.

Ansvarsforsikringen er lovpligtig

Har du købt bil, er det et krav at have en ansvarsforsikring, og faktisk koster det 250 kroner i dagbøder per dag, man ikke har en ansvarsforsikring. Hvis du bliver stoppet uden, kan politiet sågar klippe nummerpladerne og udstede en bøde.

Ansvarsforsikringen dækker, hvis du kommer til at lave skade på andre personer eller ting med din bil, ligesom den også dækker dine medpassagerer, hvis de kommer til skade i et uheld. Hvis du selv kommer til skade som chauffør, dækker modpartens ansvarsforsikring eller din egen ulykkesforsikring afhængigt af ulykken. Du kan desuden tilvælge en førerpladsdækning, som for eksempel dækker i længere tid og ved svie og smerte. Selvom en ansvarsforsikring sikrer de mest basale ting ved et uheld, så dækker den dog ikke, hvis din bil går i stykker.

(Del)kaskoforsikring sikrer bilen

Ligesom ansvarsforsikringen er et sikkerhedsnet for dine medpassagerer og for modparten, så er en kaskoforsikring vejen frem, når du skal passe på din bil. En kaskoforsikring dækker nemlig skader på din bil, hvis bilen bliver stjålet, du kører galt, eller nogen laver buler i døren. Afhængigt af bilens alder og tilstand er det en god idé at vurdere, om du skal have en delkaskoforsikring eller en fuld kaskoforsikring.

Vælger du en delkaskoforsikring, er du sikret ved tyveri og hærværk af din bil, ligesom bilen er forsikret ved brand. Det er en tommelfingerregel, at delkaskoforsikringen – med enkelte undtagelser som for eksempel nedstyrtede genstande – dækker det, der kan ske med din bil, når den holder stille. Derfor skal delkaskoforsikringen også ses som et godt supplement til ansvarsforsikringen, og den anbefales generelt til ældre eller billigere biler.

En fuld kaskoforsikring er derimod en god idé, hvis du kører i en dyr eller nyere bil, da kaskoforsikring dækker stort set alt, der kan ske med din bil, uanset om skaderne opstår ved et færdselsuheld, tyveri, brand eller hærværk. Forsikringen dækker endda psykologisk krisehjælp efter et uheld, eller sågar rensning og tømning af tanken hvis du kommer til at fylde benzin på din dieselbil.

Publiceret d.
28. januar 2021

Skal vi hjælpe med dine forsikringer?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive.