Gå til hovedindhold

Det spørger banken om, når du vil investere

53 Topfoto

Uanset hvad du vil investere i, er banken forpligtet til at stille dig en række spørgsmål for at kunne rådgive dig bedst muligt – og for at kunne søsætte investeringen i det hele taget. Her får du overblik over, hvad du vil blive spurgt ind til, når du vil investere gennem Spar Nord.

Din tidshorisont, værdien af din formue og din risikovillighed. Det er bare nogle af de informationer, som banken er interesseret i at få indblik i, hvis du overvejer at investere en bid af din opsparing eller din pension i aktier, obligationer eller begge dele. Og det er faktisk primært for din egen skyld.


Jo mere banken ved om dig og din økonomi, jo nemmere er det nemlig at rådgive dig om, hvordan du bedst investerer dine penge. Derudover er alle banker i landet underlagt en fælles europæisk lovgivning, som har til formål at sikre forbrugernes interesser på investeringsområdet.


Det betyder, at vi som pengeinstitut er forpligtet til at afdække din investeringsprofil, inden investeringen bliver sat i søen. Groft sagt: Hvor stor en risiko du er villig til at løbe, og hvor stor en risiko du økonomisk kan tåle at tage på dine skuldre.

Begynder med et spørgeskema

Ønsker du at foretage investeringer gennem Spar Nord, skal du først udfylde vores investeringsguide. Det er et elektronisk spørgeskema, som du kan udfylde på egen hånd via netbanken eller sammen med din lokale Spar Nord-rådgiver.

Efter endt besvarelse får du indblik i din risikoprofil, ligesom du får vist det forventede afkast på de forskellige produktsammensætninger, der anbefales specielt til dig. Derudover har du mulighed for at sende guiden til din rådgiver, så I sammen kan gennemgå den for at få afklaret, hvordan du bedst får sammensat dine investeringer set i lyset af din risikoprofil og tidshorisont.

Værd at vide, inden du udfylder investeringsguiden

  • Tjek, hvilke konti eller depoter du ønsker at investere fra
  • Hav NemID/MitID klar, hvis du har brug for at tilgå systemer med relevant information
  • Du skal undervejs angive informationer om din økonomi, blandt andet årsindtægt og pensionsinfo. Har du ikke alle oplysningerne ved hånden, kan du her finde din årsopgørelse og info om din pension

Du finder investeringsguiden i ny netbank under fanen ’Investering’. Klik dernæst på ’Opret ny’ under ’Investeringsaftaler’.

Nedenfor har vi samlet et udpluk af nogle af de spørgsmål, investeringsguiden indeholder:

1

Hvor meget vil du investere?

For at investeringen kan søsættes i det hele taget, skal du blandt andet angive, hvor mange penge du ønsker at investere, og hvornår du ønsker at bruge pengene igen.

2

Har du prøvet at investere før?

For at få en fornemmelse af dine erfaringer med at investere vil du blandt andet blive spurgt ind til, om du har prøvet at investere før, og om du har indgående kendskab til investering i kraft af din uddannelse og/eller dit arbejde?

3

Hvordan ser din økonomi ud?

Som et led i at afdække din risikoprofil skal du blandt andet angive din årsindtægt og estimere værdien af dine aktiver.

4

Hvor risikovillig er du?

For at bestemme din risikovillighed skal du blandt andet svare på, hvor afhængig du er af din investering, og hvordan du vil have det med, at værdien af din investering stiger og falder løbende.

5

Ønsker du at bæredygtighed skal indgå som element i din investering?

For at vi kan afdække din præference for bæredygtige investeringer, spørger vi ind til om - og i så fald - i hvor høj grad du ønsker, at bæredygtighed skal indgå som et element.

6

Hvor meget indflydelse vil du have undervejs?

Ønsker du ikke selv at investere, kan du vælge at lade Spar Nord varetage investeringen under fuldmagt. Det vil sige, at bankens investeringseksperter udvælger de aktier og obligationer, som vurderes at kunne levere det størst mulige afkast med lavest mulige risiko set i lyset af din risikoprofil.

Om risiko og afkast

Finansielle instrumenter som f.eks. aktier, obligationer og fonde kan både stige og falde i værdi. Og selvom langsigtede investeringer historisk har givet et positivt afkast, er der en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Publiceret d.
1. november 2023

Skal vi hjælpe med din investering?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive og få din investering til at vokse.