Gå til hovedindhold

5 tips til at optimere din formue (i en krisetid)

48 · Topfoto 3

Har du en strategisk plan for din formue, gælder det om at følge den. Også selvom verdenssituationen får afkastet på dine investeringer til at dale i en periode. Her får du formueekspertens bedste tips til god formuepleje – krisetid eller ej.

 

Selvom afkastet på dine investeringer falder kraftigt i en periode, er det vigtigt at slå koldt vand i blodet og holde sig til planen. Det giver nemlig sjældent mening at afvige fra den investeringsplan, der oprindeligt er lagt for din formue – selv i krisetider.

Sådan lyder budskabet fra investeringskonsulent Karsten Idskov fra Spar Nords Forretningsudvikling.

Han forstår godt, at man kan komme til at tage forhastede og uovervejede beslutninger, når opsparingen pludselig taber værdi som følge af verdenssituationens påvirkning af de finansielle markeder.

Men at træffe kortsigtede og følelsesstyrede beslutninger er faktisk sjældent en god løsning, når det kommer til dine investeringer, forklarer Karsten Idskov.

I stedet anbefaler Karsten Idskov, at du i fællesskab med din rådgiver får lagt en strategisk og langsigtet investeringsplan for din formue baseret på dine ønsker og behov, så du får mest mulig glæde og værdi af din opsparing – både nu og på lang sigt.

Er du selvstændigt erhvervsdrivende, er det endnu vigtigere at se på den samlede formue. Karsten Idskov ser tit, at virksomheden og den private formue bliver anskuet som to separate enheder. Men der er masser af muligheder for at optimere formuen, hvis man ser alt under den samme paraply. 

Her får du investeringskonsulentens top-5 til at optimere din formue – krisetid eller ej.

 

1

Kom hele vejen rundt om din økonomi og tidshorisont

En strategisk plan for din formue er alfa og omega, hvis dine penge ikke skal tabe værdi, men det kræver en grundig gennemgang, der kommer 360 grader rundt om hele din økonomi. På den måde bliver det nemmere for dig at spore dig ind på, hvilken vej der er den rigtige at gå for dig. Hvornår du forventer at skulle bruge pengene igen har også afgørende betydning. Har du tid til at vente på, at markedet vender igen?

2

Spred din formue

Beskyt din formue ved at sprede dine penge på en bred vifte af kvalitetsselskaber, så du ikke lægger alle æg i én kurv. Typisk vil din rådgiver anbefale dig at sprede dine penge på mange forskellige værdipapirer evt. via en investeringsforening for at minimere risikoen for tab. På banksprog kaldes dette for risikospredning.

3

Vær tro mod din strategi

Tro ikke, at du kan slå eller forudsige markedet. Det er nemlig kun de færreste, som formår (eller er heldige nok til) at købe på bunden og sælge på toppen. I stedet bør du gå efter det lange, seje træk ved at følge den investeringsplan, du har lagt sammen med din bankrådgiver på baggrund af din risikoprofil og din tidshorisont. Husk på, du er investor – ikke spekulant.

4

Justér din strategi løbende

Uanset hvilken strategi du har valgt, er det vigtigt at følge op på strategien løbende, så din strategi hele tiden passer til din investeringsprofil og dine ønsker, behov og fremtidsplaner i øvrigt. For markedet er ikke statisk, og det er dit liv heller ikke. Som tommelfingerregel anbefales det at få kigget på din strategi én gang årligt, eller når der sker ændringer i dit liv, fx når du køber ny bolig, går på pension eller sælger din virksomhed.

5

Omgiv dig med samarbejdspartnere, du stoler på

Sørg for at vælge en rådgiver, du har tillid til, og som kan rådgive dig om hele din formue. Ved at få rådgivning om hele din økonomi kan du nemmere træffe beslutninger i forhold til bolig, investering og pension.

Om risiko og afkast

Finansielle instrumenter som f.eks. aktier, obligationer og fonde kan både stige og falde i værdi. Og selvom langsigtede investeringer historisk har givet et positivt afkast, er der en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Publiceret d.
31. oktober 2023

Skal vi hjælpe med din investering?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive og få din investering til at vokse.