Gå til hovedindhold

5 tips til at investere ansvarligt og bæredygtigt

69 · Topfoto

Hvordan sikrer man at investere uden at skade klima, miljø og andre menneskers rettigheder? Det kan du blive klogere på her.

Det føles godt at tjene penge på sine investeringer. Men det føles måske endnu bedre, hvis man samtidig ved, at man har investereret i virksomheder, der opfører sig både ansvarligt og bæredygtigt. Så hvorfor ikke lade dine investeringer gå hånd i hånd med en bedre verden?

Tidligere så vi mere på den gunstige virkning på afkastet end på de potentielt negative konsekvenser for verden. Udnyttelse, forurening og militærudrustning kunne risikere at være nogle af de fjerne bivirkninger, vi ikke kunne se i årsregnskaberne. Sådan behøver det heldigvis ikke være i dag. For den gode nyhed er, at det faktisk ér muligt at investere ansvarligt og bæredygtigt som privat investor og få et godt afkast på samme tid.

5 tips til, hvordan du investerer både ansvarligt og bæredygtigt

 1. Investér i virksomheder, der støtter FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling
  Investerer du i virksomheder, der støtter FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, kan du være med til at fremme virksomheder, som tager del i ansvaret for at løse nogle af verdens største udfordringer fx at afskaffe fattigdom og bekæmpe klimaforandringerne.
 2. Investér i virksomheder med lav eller ingen CO2-udledning
  Investerer du i virksomheder med lav eller ingen CO2-udledning kan du bidrage til, at fremme virksomheder tager samfundsansvar og agerer med fokus på bæredygtighed.
 3. Investér i virksomheder, der rapporterer om samfundsansvar
  Åbenhed omkring virksomheders samfundsansvar er vigtigt, hvis der skal skabes ansvarlig vækst til gavn for samfundet. Ved at investere i virksomheder, der rapporterer om samfundsvar, er du derfor med til at bakke op om dette.
 4. Investér i fonde med fokus på bæredygtig udvikling
  Investerer du eksempelvis i fonde med fokus på bæredygtig udvikling, kan du i højere grad sikre dig, at fonden har fokus på selskaber, der bidrager til at reducere klima- og miljømæssige udfordringer.
 5. Undgå investeringer, der strider mod dine personlige værdier
  Vær tro mod dine egne værdier når du investerer ved at rette dine investeringer mod virksomheder, som du selv kan stå inde for.

Om risiko og afkast

Finansielle instrumenter som f.eks. aktier, obligationer og fonde kan både stige og falde i værdi. Og selvom langsigtede investeringer historisk har givet et positivt afkast, er der en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Så nemt er det at investere ansvarsbevidst

Selvom de 5 tips giver dig en indikation af, hvilke virksomheder du skal investere i, kan det til tider være kompliceret at gennemskue, hvilke virksomheder der bakker op om ovenstående. Sådan behøver det heldigvis ikke at være. Du kan nemlig investere via Svanemærkede investeringsfonde, som sørger for at screene aktier for overholdelse af internationale konventioner, og som prioriterer investeringer i virksomheder, der understøtter FN’s udviklingsmål og nedbringelse af CO2-udledning. Ligeledes udelukkes virksomheder indenfor våben, tobak, atomkraft og fossile brændstoffer. Dét er nemt.

Er du nysgerrig på, hvordan du kommer i gang med at investere? Du er blot et enkelt klik fra en artikel om, hvor nemt det er at komme i gang.

Publiceret d.
8. november 2023

Skal vi hjælpe med din investering?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive og få din investering til at vokse.