Gå til hovedindhold

Sådan får du styr på din skat i det nye år

7040 SKM · Nyhedsrummet · Optimering Af Skat (2)

Det er ved at være sidste udkald for at rette i forskudsopgørelsen, hvis du gerne vil betale den rette skat fra årets begyndelse. Derfor giver Spar Nord og BDO her gode råd til, hvad du skal være ekstra opmærksom på, hvis du er en af dem, der endnu ikke har tjekket din forskudsopgørelse.

Mange danskere har nytårsforsæt og ønsker at komme godt fra start i det nye år. Ofte handler det om ting som at tabe sig eller at prioritere sin tid anderledes, men måske du også bør give dine skatteforhold en tanke. For det er ved at være sidste chance for at få justeret forskudsopgørelsen, hvis du gerne vil betale den rette skat fra årets begyndelse.

- Selvom forskudsopgørelsen har været åben i flere måneder, er det ikke alle, som har været inde for at tjekke og ændre i opgørelsen, og nogle har måske også kun kastet et flygtigt blik på den. Vil du gerne betale den rette skat, er det dog med at få det gjort, så du ikke risikerer skattesmæk eller at gå glip af skattefradrag, siger investeringskonsulent i Spar Nord Karsten Brøndum Idskov.

I den forbindelse fremhæver Spar Nord og rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO fem ting, som kan have betydning for, hvordan du beskattes i det nye år, og som du derfor bør være særlig opmærksom på.

1. Grundskyld er flyttet ind på forskudsopgørelsen
Den største ændring på forskudsopgørelsen for 2024 er, at landets mange boligejere fremadrettet skal betale deres kommunale grundskyld via skatten. Ifølge chefkonsulent i BDO Henning Boye Hansen kommer det til at betyde, at månedsfradraget for mange bliver mindre – og at den første lønudbetaling som følge deraf måske bliver mindre end ventet:

- Ingen bliver hverken rigere eller fattigere af ændringen, da den lavere nettoløn modsvares af en tilsvarende lavere opkrævning fra kommunen. For dem, der ikke allerede har gjort det, kan det derfor være relevant at justere budgetskemaet og dermed indbetalingen til budgetkontoen, da betalingen af grundskyld via skatten vil blive spredt ud over hele året, forklarer han og uddyber:

- Overgangen til den nye opkrævningsfacon har ikke været problemløs for Skattestyrelsen. For en del borgere er der konstateret fejl eller mangler i forskudsopgørelsen for 2024 i forhold til boligskatter. Der er derfor god grund til at tjekke, at alt ser rigtigt ud og til at kontakte Skattestyrelsen, hvis dette ikke er tilfældet.

2. Højere renteudgifter på boliglån udløser fradrag
Det seneste år er renterne skudt i vejret, og det har påvirket mange danskere med boliglån, som er variabelt forrentet, men også de boligejere, som har omlagt deres lån.

- Når renten stiger, vil de boligejere, som har lån med variabel rente, få større renteudgifter, end hvad der hidtil har fremgået af forskudsopgørelsen. Når det sker, stiger fradraget også – og derfor kan det være en rigtig god idé at få tjekket og rettet sin forskudsopgørelse, hvis du vil sprede fradraget ud over året. Også boligejere, som har omlagt lån for at skære noget af restgælden af, bør korrigere tallet i forskudsopgørelsen, fortæller Karsten Brøndum Idskov.

3. Ny jobsituation kan medføre ændringer
Hvis du i årets løb har skiftet job, eller hvis din jobsituation på andre måder har ændret sig fx med flere hjemmearbejdsdage, bør du være ekstra opmærksom på at tjekke lønindkomst og justere eventuelle fradrag såsom kørselsfradrag.

- Kørselsfradraget beregnes ud fra den kørsel, vi havde i 2022, og det kan derfor nemt være, at der er sket ændringer. Det er oftere for høje fradrag på forskudsopgørelsen, som fører til restskat end en for lav angivet indkomst. Det skyldes, at skattekortet sikrer, at der automatisk trækkes mere i skat, hvis der tjenes mere end opgivet og omvendt, siger Henning Boye Hansen og tilføjer:

- En tommelfingerregel er dog, at ligger din månedsløn i intervallet 35.000-53.000 kroner før arbejdsmarkedsbidrag, har det ingen betydning, om indkomsten er sat lidt for lavt eller højt. Tjener du mindre, er det bedst at sætte indkomsten en smule for lavt, mens det er bedre at sætte den lidt for højt, hvis du tjener mere end 53.000 kroner.

4. Når livet tager en ny drejning
Hvis du er en af de danskere, der i årets løb eller inden for det kommende år går på pension, eller hvis du er blevet færdiguddannet, er du også blandt dem, der skal kaste et ekstra blik på forskudsopgørelsen.

- Ændrer din privatøkonomiske situation sig, vil det også påvirke din skat. Hvis du fx inden for det kommende år går på folke- eller førtidspension, skal du huske at oplyse det i forskudsopgørelsen for at sikre dig, at du får udbetalt det korrekte beløb af Udbetaling Danmark, lyder det fra Henning Boye Hansen.

5. Udbytte fra investeringer kan opdateres
Når du nu alligevel er ved at opdatere forskudsopgørelsen, kan du overveje at tilrette eventuelle udbytter, hvis du har investeringsbeviser.

- Langt de fleste investeringsforeninger udbetaler udbytter i starten af året, og de udbytter kan svinge rigtig meget. Derfor kan det være en god idé at få ført de foreløbige udbyttesatser, som kan findes på foreningernes hjemmesider i løbet af december 2023, ind på forskudsopgørelsen, siger Karsten Brøndum Idskov afsluttende.

Publiceret d.
12. januar 2024