Nykredit offentliggør købstilbud på Spar Nord. Er du kunde eller aktionær i banken, kan du læse mere om udmeldingen her →

Danmark – en solstråle i ellers mørke tider

Shutterstock 1305240235

Efter et vedvarende opadgående pres på kronen sænkede Nationalbanken torsdag renten med 0,10 pct. point. Rentenedsættelsen er et rent ”kroneanliggende” og vedrører som sådan ikke udviklingen i dansk økonomi, der ikke ligefrem har behov for lavere renter.

I modsætning til de globale markeder, som den seneste tid har været ramt af en lavine af dårlige nøgletal, har de danske nøgletal overrasket opad i både 2020 og 2021. Det gælder både centrale balancer i 2020 og aktuelle nøgletal over dansk vækst, offentlige finanser og beskæftigelse. Det førte i seneste uge til en opjustering af den danske vækst i 2. kvartal fra 2,3 pct. til 2,8 pct., der - bortset fra 3. kvartal 2020 - er den højeste kvartalsvise vækstrate nogensinde i dansk økonomi.

Væksten er drevet af en massiv stigning i forbruget på 5,9 pct. og mere overraskende af en stigning i investeringerne på hele 5,1 pct. Primært understøttet af massiv fremgang i bygge/anlæg og – lidt mere opmuntrende – af stigende investeringer i maskiner og transportmidler. Det, der normalt går under betegnelsen ”konjunkturfølsomme investeringer”, og dermed et positivt tegn på, at dansk økonomi er på vej ud af pandemiens svøb og ind i en selvforstærkende cyklisk opsving, der ville udgøre et selvforstærkende opsving.

Dansk rekord på rekord på rekord

Samtidig med offentliggørelsen af væksttallene kom der nye tal for arbejdsløsheden i Danmark og med 101.300 arbejdsløse (3,6 pct.) i august er arbejdsløsheden nu nede på det laveste niveau siden januar 2009. Tallene har med al sandsynlighed haft en indflydelse på den seneste måling af forbrugertilliden, der med en måling på +8,2 nu er tilbage på det højeste niveau siden sommeren 2018.

Danskerne har således rekordopsparing, der er rekordbeskæftigelse og boligpriserne er mange steder i nye rekordniveauer. Det er sådan set kun udlandet, der lige nu kan ødelægge opsvinget. Fra den front kommer der dog også en række udfordringer, som i stigende omfang udfordrer danske virksomheder og forbrugere. Stigende råvare- og specielt energipriser kombineret med et delvist sammenbrud i den globale forsyningskæde og fortsatte udfordringer med udbredelsen af vacciner i en lang række lande udfordrer således fortsat det globale opsving.

Den eneste interne danske faktor, der p.t. virker væksthæmmende, er en efterhånden udpræget mangel på arbejdskraft, som på den korte bane kun kan afhjælpes ved import af udenlandsk arbejdskraft og kun på lang sigt af arbejdsmarkedsreformer.

Amerikansk budget skudt til hjørne

Lavinen af dårlige nøgletal blev dog for en stund afhjulpet, da det torsdag nat lykkedes de amerikanske politikere i 11. time at undgå en nedlukning af den amerikanske statsadministration. Med Joe Bidens underskrift blev et midlertidigt budget vedtaget, og dermed er holdes staten flydende frem til den 3. december, hvor et endeligt budget for budgetåret 2021/2022 skal være på plads.

Lykkes det at få stemt et budget igennem, ændrer det dog ikke på, at der fortsat ligger et ultimativt problem omkring finansieringen af den amerikanske stat og lurer. Nemlig i forbindelse med (gen-)indførelsen og forhøjelsen af et gældsloft den 18. oktober.

Gældsloftet har været suspenderet under coronapandemien, hvor den amerikanske stat frit har kunnet udstede al den gæld, der skulle til for at finansiere genopretningen af økonomien. Den frihed har de benyttet til overmål, idet det amerikanske budgetunderskud samlet har været på 5.100 mia. USD siden marts 2020. Et beløb, som genindførelsen af gældsloftet i første omgang naturligvis skal rumme, men som også skal kunne rumme de familie- og infrastrukturpakker, der behandles i Kongressen i disse uger.

Al fokus til beskæftigelsen

Ovenpå en stribe nøgletal for aktiviteten i Europa og USA er turen i denne uge kommet til to af de vigtigste amerikanske nøgletal. Tirsdag offentliggøres det amerikanske ISM-aktivitetsindeks på servicesektoren, der forventes at vise et lille fald ned mod bunden af det ”range”, der har været gældende siden marts, men fortsat i den absolutte top de seneste mange år.

Markedsbetydningen af det tal er dog vand i forhold til fredagens amerikanske arbejdsmarkedsrapport, der vil få det samlede finansielle markeds ubetingede opmærksomhed fredag. Først og fremmest fordi tallet skuffede fælt i den seneste måling, men også fordi flere andre nøgletal har skuffet, virksomhederne er underlagt restriktioner på deres forsyninger og energipriserne er stigende. Som det er nu, så ligger markedet til en stigning på 500.000 ovenpå den skuffende stigning på 243.000 i august.

Det globale aktiemarked har været udfordret de seneste uger, bl.a. fra svagere nøgletal, stigende energipriser og usikkerhed omkring store kinesiske entreprenørvirksomheder. Tallet for den amerikanske beskæftigelse har potentiale til at bekræfte et mere negativt vækstbillede – hvis det kommer svagere ud end forventet eller genoprette forventningen til et fortsat opsving – hvis tallet overrasker opad.