Budstrategi: Sådan står du stærkest i prisforhandlingen

18 · Topfoto (2)

Når du er overbevist om, at du har fundet din kommende bolig, er næste skridt at komme med et bud på, hvad du vil give for den. Her får du køberrådgiverens bedste tips til at opnå afslag i prisen.  

”Alle kan finde ud af at give et bud. Men det er vigtigt at overveje, hvad man gør, hvis mægleren afviser ens bud. Derfor er du nødt til at lægge en strategi, inden du byder på en bolig.”

Sådan lyder det fra Rasmus Andersen, køberrådgiver og medindehaver af Købsmæglerne, en rådgivningsvirksomhed, der varetager købernes interesser i bolighandlen.

Han oplever ofte, at købere er alt for utålmodige, når først de har forelsket sig i en bolig. Men det er faktisk rigtig vigtigt, at du har tilstrækkeligt med is i maven, når du forhandler prisen på dit kommende hjem. Det er nemlig den måde, du tjener allerflest penge på, forklarer han.

”Folks følelser bliver mange gange deres værste fjende i en budsituation, og især hvis mægleren har sagt, at der er andre interesserede købere. Men at andre vil byde, er jo ikke ensbetydende med, at de vil byde højere end salgsprisen,” siger han.

Det værste, du kan gøre, er derfor at give et overbud, før du ved, om der er reelt er andre interesserede. Mægleren kan nemlig godt finde på at sige, at der er andre, der gerne vil byde, selvom der ikke er det. Husk på, at mæglerens job er at skaffe sælger den bedste pris og de bedst mulige vilkår i handlen.

 

Klik på videoen for at høre køberrådgiver Rasmus Andersen dele ud af sine bedste tips til prisforhandlingen.

Begynder til fremvisningen

Måske tænker du, at prisforhandlingen begynder i det øjeblik, du kommer med dit bud. Men ifølge Rasmus Andersen, der selv er uddannet ejendomsmægler, begynder ’spillet’ typisk allerede til fremvisningen eller til åbent hus. Vil du sikre dig de bedst mulige forudsætninger for at opnå afslag i prisen, er det derfor bedst, hvis du kan forholde dig neutralt, mens du ser boligen. Også selvom du måske er begejstret for det, du ser, forklarer Rasmus Andersen.

”Vi ser, at dem, der viser for meget interesse under en fremvisning, har sværere ved at opnå afslag i prisen efterfølgende. Omvendt må du heller ikke være alt for kritisk. Husk på, at det produkt, du kritiserer, er sælgers hjem. Og får du fornærmet sælger, ryger forudsætningerne for at opnå en god handel. Så det er en svær balancegang,” siger han.

Når du skal se boligen for anden eller tredje gang, er det også en god idé at forklare mægleren, hvorfor du kommer igen, påpeger Rasmus Andersen.

”Når du ser en bolig for anden gang og ikke har snakket pris, vil mægleren antage, at du synes, prisen er interessant,” siger han.

Rasmus Andersen anbefaler derfor, at du allierer dig med en byggesagkyndig eller en køberrådgiver, når du ser boligen anden gang. Fagfolk som disse kan nemlig hjælpe dig med at udpege eventuelle skader, som du kan bruge til at presse prisen ned med. Samtidig signalerer du indirekte over for ejendomsmægleren, at du ikke er interesseret i udbudsprisen.

Undgå at skambyde

Inden du byder, bør du også sætte en grænse for, hvad du maksimalt vil betale for boligen. Og så skal du være klar til at servere dit bud på en måde, så mægleren ikke er i tvivl om, at det er dit endelige bud, forklarer Rasmus Andersen.

”Da jeg arbejdede som mægler, spurgte jeg altid køberne, om det var deres første bud, eller om det var deres endelige bud. Og mange svarede, at det var første bud. Men så kommer man også automatisk til at give mere for den ejendom, man er interesseret i. For det er mæglerens opgave at skaffe sælger den højeste pris,” forklarer han.

Endeligt er det vigtigt, at dit bud er afstemt i forhold til markedsprisen og boligens standard. Er dit bud for urealistisk lavt sat, også kaldet et skambud, vil det blive opfattet som useriøst, og du kan risikere, at forhandlingerne ryger på gulvet. Det er derfor en god idé at undersøge det generelle prisniveau i området, inden du kommer med dit bud.

”Det kan være svært at vurdere, hvad der er en realistisk pris, når man ikke har fingeren på pulsen og sidder med de her ting hver eneste dag, som vi gør,” siger Rasmus Andersen og uddyber:

”Det er selvfølgelig derfor, vi anbefaler at bruge en køberrådgiver til at varetage prisforhandlingen.”

  1. Forhold dig neutralt til fremvisningen: Virker du enten for interesseret eller for kritisk, kan det blive sværere at opnå afslag i prisen efterfølgende.
  2. Alliér dig med fagfolk, når du ser huset anden gang: En byggesagkyndig eller en køberrådgiver kan udpege skader og mangler, som du kan bruge i din prisforhandling.
  3. Sæt en streg i sandet: Beslut dig på forhånd, hvad du vil byde, og vær klar til at overholde det.
  4. Hav is i maven: Undlad at overbyde, før du ved, om der er andre, der har budt, og tag det køligt, hvis ejendomsmægleren siger, at der er andre interesserede. Det kan være et salgstrick.
  5. Undlad at skambyde: Sørg for, at dit bud er afstemt i forhold til markedsprisen og boligens standard, så du ikke risikerer, at forhandlingerne ryger på gulvet på grund af et useriøst bud.
Publiceret d.
4. maj 2020

Skal vi hjælpe med dit boligkøb?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive.