Nykredit offentliggør købstilbud på Spar Nord. Er du kunde eller aktionær i banken, kan du læse mere om udmeldingen her →
- Nyheder
- Bæredygtighed: Spar Nord vil være CO2-neutral allerede i år
Bæredygtighed: Spar Nord vil være CO2-neutral allerede i år

Mens målet i første omgang var at opnå CO2-neutralitet i 2025, arbejder Spar Nord nu mod at være CO2-neutral allerede ved udgangen af 2021. Det sker efter et 2020, hvor banken kom et stort skridt nærmere målet gennem køb af grøn strøm og energioptimering.
Klima- og miljøbelastninger er en vigtig samfundsudfordring, som Spar Nord har en stor interesse i og et medansvar for at løse. Et medansvar, som banken virkelig har taget på sig ved at indføre en lang række tiltag for at sikre en grønnere og mere ansvarlig drift af banken. Det betyder, at Spar Nord nu sigter mod at være CO2-neutal allerede i indeværende år. Og her spiller de seneste energioptimerende tiltag en stor rolle, fortæller direktør for Facility Management i Spar Nord Lea Magnusson:
- Vi har en vision om at bidrage til et bæredygtigt miljø og klima. For at vi kan gennemføre dette, er det nødvendigt, at vi har de rigtige systemer, der kan hjælpe os til at minimere forbrug og ikke mindst have fokus på de områder, hvor der sker overforbrug. Derfor er vores energiregistreringssystem afgørende for os i bestræbelserne på at minimere vores forbrug af el/vand og varme mest muligt.
Etablering af energiovervågningssystem
Til at nedbringe bankens energiforbrug har Spar Nord etableret et system til energiovervågning, der hele tiden overvåger forbruget på el, vand og varme i samtlige af bankens afdelinger rundt om i landet. Systemet fungerer således, at alle bygninger er energimærket og registreret i overvågningssystemet. Stemmer energiniveauet ikke overens med energimærket, slår systemet alarm.
Stiger vandforbruget f.eks. i Skive eller er fjernvarmevandet dårligere afkølet end normalt, vil alarmen gå. Med det samme kan banken iværksætte en undersøgelse for at komme problemet til livs, og netop det har banken haft stor succes med, fortæller Kenneth Sommer, der står for energistyringssystemet i Spar Nord:
- Efter, at vi har fået implementeret systemet, kan vi tage hånd om udsvingene med det samme og ikke først opdage dem, når opgørelsen kommer en gang om året. Det har sparet banken for tusindvis af kroner, ligesom det er godt for CO2-regnskabet, fortæller Kenneth Sommer. Han fastslår samtidig, at udsvingene kan skyldes alt lige fra et toilet, der løber, til en medarbejder, der har skruet en radiator op på 5.
Systemet er samtidig med til at give et forbrugsbillede af, hvornår energien bliver brugt på døgnets 24 timer, og hvad banken bruger i kroner og øre på energiforbrug.
Energioptimering på flere områder
Med energiovervågningssystemet har banken stor fokus på energioptimering af forskellig art. Banken har i den forbindelse fået LED-lyskilder på tværs af hele organisationen og udskiftet ventilationsmotorer med mere energieffektive modeller. Sidstnævnte har givet en besparelse på 85.285 KWH svarende til ca. 20 tCO2.
Udover belysning og optimering af ventilationsanlæg har banken fokus på at anvende vandsparetoiletter og –haner samt bruge genanvendelige gulvtæpper rundt om i afdelingerne. Derudover arbejdes der på at udnytte den samlede bygningsmasse bedre gennem udlejning af overkapacitet, fleksibel anvendelse af kontorarealer og flytning af aktiviteter til mindre og mere energivenlige bygninger.
Energi fra solen og el fra danske vindmøller
Spar Nord har siden årsskiftet til 2020 udelukkende anvendt certificeret grøn strøm fra danske vindmøller, suppleret af energi fra egne solenergianlæg. Dette tiltag har givet en forventet besparelse på knap 3.000 tCO2 med afsæt i den markedsbaserede metode (GHG).
I 2020 har tiltagene haft en total energibesparelse på 555,4 MWh.
Ovenstående er blot et udpluk af de mange tiltag, som er implementeret i rejsen mod en grønnere og mere ansvarlig bank. Læs mere om øvrige tiltag her.