Gå til hovedindhold

10 ting, Ulla og Simon lærte af deres nybyggerprojekt

22 · Topfoto

Mød Ulla og Simon Hedehus. I 2019 besluttede de sig for at bygge deres eget hus. Læs her om de vigtigste erfaringer, de gjorde sig undervejs i processen.

Hvis ikke du kan finde drømmeboligen, kan du også bare bygge den selv. Det var i hvert fald, hvad ægteparret Ulla og Simon Hedehus valgte at gøre, da rammen for den perfekte familiebolig i hjembyen Aars, syd for Aalborg, syntes svær at finde. 

”Hvert eneste hus, vi kiggede på, havde vi egentlig bare lyst til at pille fra hinanden og bygge op fra nyt. Det blev næsten for omfattende, og så kunne vi alligevel ikke få prisen langt nok ned til, at det kunne betale sig,” fortæller Ulla Hedehus.

Derfor gik parret i gang med at indhente tilbud fra nogle forskellige typehusfirmaer, men ingen af firmaerne kunne lave en løsning, der passede til den kvadratiske grund, som parret havde udset sig. I stedet valgte parret at få et lokalt håndværkerfirma til at bygge skallen på huset, mens de selv har stået for alt det indvendige arbejde.

Læs her, hvad Ulla og Simon Hedehus lærte af den proces.

Ulla og Simons vigtigste råd til nybyggere – kort fortalt:

  1. Overvej alle aspekter af grunden, inden du byder
  2. Indhent tilbud fra flere typehusfirmaer, også selvom du planlægger at være din egen bygherre
  3. Undersøg, om grunden skal graves ud og/eller tilføres sand for at kunne bygge et hus på den
  4. Få prissat alle udgifter på forhånd, så du ved, hvad huset ender med at koste
  5. Drøft projektet med banken for at få et realistisk sæt øjne på dit budget
  6. Få professionel hjælp undervejs i processen for at sikre dig, at huset bliver opført korrekt
  7. Vær realistisk omkring din motivation for at bygge hus – orker du overhovedet det store stykke arbejde, der venter forude?
  8. Afvej praktik vs. æstetik, når du skal vælge byggematerialer
  9. Få overblik over, hvornår de forskellige byggematerialer skal bestilles hjem
  10. Bestil gardiner, så de er klar på indflytningstidspunktet

For uddybende forklaringer kan du læse mere nedenfor.  

1. Vurdér grunden

Inden du byder på en grund, skal du være sikker på, at det er den rigtige beslutning. Gå evt. nogle ture i området for at få en fornemmelse af, om du kan se dig selv blive boende der på den lange bane. Derudover er det vigtigt, at du får undersøgt grunden til bunds. Bl.a. bør du undersøge grundens byggefelt, dvs. hvor på grunden du må bygge, så du er sikker på, at du rent faktisk kan bygge det hus, du ønsker.

2. Lav dit forarbejde

Selvom Ulla og Simon Hedehus fravalgte at benytte sig af et typehusfirma i sidste ende, er de alligevel glade for, at de brugte en del tid på at indhente tilbud fra flere firmaer, inden de besluttede sig for at være deres egen bygherre. Tilbuddene fra typehusfirmaerne sporede dem nemlig ind på, hvad projektet ville ende med at koste på baggrund af deres ønsker til materialer. Derudover gav det dem et stort indblik i, hvad der er vigtigt at tage stilling til, inden man går i gang med at bygge et hus fra bunden, bl.a. hvor det vil være bedst at placere huset i forhold til solens placering.

3. Undersøg grundens terræn

Grundens terræn er afgørende for, om du kan bygge et hus på grunden. Dels kan jorden være for blød, og dels kan den være for kuperet. Det er derfor vigtigt at få undersøgt, om grunden skal graves ud og/eller tilføres sand for at gøre den stabil nok til at kunne placere et hus på grunden. Det kan en ingeniør eller en byggesagkyndig hjælpe dig med dig at vurdere, bl.a. ved at tage jordbundsprøver af grunden. Selv fik Ulla og Simon hjælp fra en ingeniør.

22 · Foto 2

Foto: Ulla og Simon Hedehus︱Nybygget drømmebolig i Aars

4. Få prissat alle udgifter

I modsætning til når du køber et færdigbygget hus med en reel værdi, vil prisen altid være mere uklar, når du vælger at bygge selv. Det kan derfor være en god idé at få håndværkere og byggemarkeder til at prissætte alt lige fra arbejdskraft til materialer og leje af maskiner, så du ved, hvad huset ender med at koste. Sørg også for at få dine håndværkere eller dit typehusfirma til at bekræfte priserne, hvis det kan lade sig gøre, så du så vidt muligt undgår efterregninger. Plot dernæst alle udgifter ind i et regneark, så du løbende kan holde øje med, om håndværkerne overholder jeres aftaler.

5. Drøft projektet med banken

Hvad end du overvejer at købe, renovere eller bygge dit fremtidige hjem, kan Ulla og Simon Hedehus anbefale at drøfte dine fremtidsplaner med banken, inden du går i gang. Dels for at få et overslag på, hvad du kan låne til, men også for at få et sæt realistiske øjne på dit budget. Derudover kan banken også rådgive om, hvilke forsikringer du skal have for at være dækket ind, hvis der opstår skader, mens byggeriet står på.

6. Få professionel hjælp

Hvis du fravælger at bruge et typehusfirma, kan det være nyttigt at få hjælp fra nogen, der har forstand på boligbyggeri undervejs i processen. Dels for at sikre, at der ikke er udgifter, du har overset, men også for at tjekke, at huset bliver opført korrekt. Du kan f.eks. få en byggesagkyndig til at vurdere, om huset er bærende på de rigtige steder.

7. Vær realistisk

At bygge et hus er en tidskrævende proces – selv hvis du vælger at bruge håndværkere til noget af arbejdet. Sørg derfor for at være realistisk i forhold til, om du er villig til at bruge det meste af din fritid (og din hjernekapacitet) på at bygge hus i en længere periode. Derudover skal projektet også være realistisk i forhold til din økonomi. Lav evt. en liste over dine ønsker for dit kommende hjem, hvor du medregner priser på byggematerialer og arbejdskraft. På den måde får du overblik over, om dine ønsker er realistiske i forhold til dit budget – og hvor du evt. kan spare nogle penge ved at lave nogle af opgaverne selv.

22 · Foto 3

Foto: Ulla og Simon Hedehus︱Nybygget drømmebolig i Aars

8. Overvej praktik vs. æstetik

Skal det være praktisk eller til pynt? Det er et spørgsmål, som er godt at forholde sig til – dels i relation til husets indretning, og dels hvad materialevalget angår. Overvej derfor, hvad huset skal bruges til, og hvad du reelt har brug for, inden du vælger byggematerialer.

9. Få overblik over, hvornår de forskellige byggematerialer skal bestilles hjem

Uanset om du skal renovere en ejendom eller bygge et hus fra bunden, er det vigtigt, at du har styr på, hvornår du skal bestille byggematerialerne hjem. Visse byggematerialer, f.eks. trælofter, fordrer nemlig, at det bliver tempereret ved stuetemperatur i et par uger, inden det må sættes op. Har du ikke taget højde for denne del, risikerer du derfor, at byggeriet bliver forsinket.

10. Bestil gardiner i god tid

Hvis du (heller) ikke bryder dig om, at naboer og forbipasserende kan kigge direkte ind i dit hus, når du er flyttet ind, kan det anbefales at bestille gardiner, så de er klar på indflytningstidspunktet. Og især hvis du har store vinduespartier og/eller har bygget hus i et nybyggerkvarter, hvor der endnu ikke er plantet hæk. Det kræver blot, at du kender størrelsen på dine vinduespartier.

Publiceret d.
5. februar 2020

Skal vi hjælpe med dit nybyggeri?

 

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive.