Gå til hovedindhold

Vejen til Danmark

1600Px COLOURBOX52975279

I perioden 1945-1949 var det danmarkshistoriens største flygtningelejr og hjem for flere end 35.000 tyskere, der var drevet på flugt af russiske tropper. Til sommer danner museet FLUGT ved Oksbøl rammerne for de mange flygtninges historier fra en tid præget af ødelæggelser, rædsler og nød – men også håb.

Når Danmarks største flygtningelejr ved Oksbøl endnu en gang åbner dørene til sommer, bliver det som verdens første flygtningemuseum FLUGT – Refugee Museum of Denmark. I de historiske rammer kan man dykke ned i stærke udstillinger og gribende personlige historier fra flygtninge – Ikke bare om de mere end 200.000 tyske flygtninge, der kom til Danmark i 1945, men også beretninger om mennesker på flugt fra krig, hungersnød og naturkatastrofer i nyere tid.

Netop flygtningelejrens tilknytning og betydningen for lokalområdet er en af grundene til, at Spar Nord og Spar Nord Fonden har valgt at støtte museet FLUGT.

- Hvert menneske på flugt gemmer på en unik historie – ofte barske historier om rædsler, sorg, umenneskelige prøvelser og nød, men også historier om næstekærlighed, håb og optimisme – og de historier fortjener at blive fortalt. Vi er en lokalforankret bank, og derfor er vi naturligvis også optaget af at bevare områdets historie og af at bidrage til at få fleres øjne op for de spændende og gribende fortællinger, som flygtningelejren rummer, siger Gertie Baungaard Gorzelak, direktør i Spar Nord Esbjerg, og fortsætter:

- Vi er glade og stolte over, at vi i Spar Nord Esbjerg sammen med Spar Nord Fonden kan være med til at sætte fokus på en helt unik periode i vores lokalområdes historie – en periode som fortjener at blive delt og som rækker ud over de vestjyske grænser.

For hvad vil det egentlig sige at være flygtning? Hvad gør man, når man må forlade det liv, man kender, og begive sig ud på en ofte farefuld flugt? Hvordan beskytter man sine børn under en flugt? Og hvordan er det at ankomme til et fremmed land? Det er blot nogle af de spørgsmål FLUGT forsøger at besvare.

Konkret skal midlerne fra Spar Nord Fonden og Spar Nord Esbjerg blandt andet gå til indretningen af en barak, som den oprindeligt tog sig ud, da flygtningelejren husede de mange tyske flygtninge. En del af midlerne går til at finansiere afholdelse af lejrture.  

- Vi er meget taknemmelige for støtten fra både Spar Nord og Spar Nord Fonden, der sikrer, at vi kan lave endnu bedre formidling i FLUGT for børn og unge. Når FLUGT åbner lige om lidt, glæder vi os til at kunne formidle det vanskelige emne ”flugt og flygtninge” til mange. Og vi forventer at få mange skoler og lejrskoler på besøg. Derfor er det vigtigt, at vi kan tage imod dem på den allerbedste måde, siger Claus Kjeld Jensen, museumsdirektør for FLUGT.

Udover de historiske rammer, som danner rammen om selve museet kan besøgende også opleve flygtningelejrens oprindelige lazaret og kirkegård, der begge er inkorporeret i museets område. Foruden historier og vidnesbyrd fra de tyske flygtninge, der var drevet på flugt fra den russiske hærs fremrykning gennem Tyskland, kan man også høre om blandt andet vietnamesiske, bosniske og syriske flygtninges flugt fra deres hjemlande.

(Foto: BIG - Bjarke Ingels Group)

Publiceret d.
14. juni 2022