Gå til hovedindhold
11. februar 2019
Nykøbing Mors

Skattefradrag der kan gøre dig lidt rigere i det nye år

Efter juleræset i december vil det for mange være rart med lidt luft i budgettet til ud-salgsshopping eller andre oplevelser. Det kan muligvis findes i din forskudsopgørelse for 2019.

Nyhedsrum_Arne_Soendergaard.png

Kunne du tænke dig at have penge til mere sjov i det nye år - eller om ikke andet slippe for at betale for meget månedlig skat, så kan et godt råd være at få tjekket din forskudsopgørelse, da der kan være luft at finde.

Blandt de hyppigste årsager til, at din forskudsopgørelse er relevant at få tjekket, er især konvertering af lån, køb af ejendom eller nyt arbejde, der gør det aktuelt at justere sin forskudsopgørelse, viser en opgørelse lavet af Spar Nord i samarbejde med BDO. Desuden er det nødvendigt at indberette andre eventuelle ændringer, du har haft, hvis du vil undgå en ubehagelig restskat i 2020 eller slippe for at betale for meget forskudsskat.

Nyttig info om din forskudsopgørelse og gode råd
Et råd er at se efter forældede tal i din forskudsopgørelse. Er din forskudsopgørelse ikke blevet opdateret til det nye år, er den oftest baseret på tal, der går tilbage fra 2017. Har du ikke selv har været inde og fortage ændringer i din forskudsopgørelse, er det 2 år gamle tal, der styrer, hvor meget du månedligt skal betale i skat. Det skyldes, at Skat ikke kan bruge tal fra 2018, da året rent regnskabsmæssigt ikke er omme. Derfor er tallene i ens forskudsopgørelse ofte forældede og misvisende.

Så snart du foretager ændringer i din forskudsopgørelse, tager Skat udgangspunkt i de opdaterede tal, hvilket minimerer risikoen for, at du på sigt skal betale en ubehagelig restskat.

Et andet råd er hvis du er boligejer, i så fald bør du blandt andet være opmærksom på, om der er ændringer i dine samlede renteudgifter siden 2017. Det gør sig især gældende, hvis du har omlagt dit realkreditlån eller refinansieret i forbindelse med et rentetilpasningslån. Har du for nylig
investeret i en ejendom, gør samme sig gældende for dig.

Er du blevet boligejer i det nye år, er det vigtigt at opdatere din forskudsopgørelse, da du med stor sandsynlighed, som noget nyt, har fået renteudgifter til realkreditlån.

Har du skiftet låntype, kan du også med fordel angive det i din forskudsopgørelse. Du er muligvis gået fra et flexlån til et fastforrentet lån - er det tilfældet, har du fået større renteudgifter, og du risikerer derfor at betale for meget i skat i løbet af 2019. Du vil dog senere få pengene tilbage i restskat.

Du kan modsat have skiftet til en låntype, hvor renten er faldet - eksempelvis hvis du er gået fra et fast til et variabelt forrentet lån. Er det ikke registreret, vil du opleve et for stort rentefradrag i løbet af året, og du vil herved skulle kvittere skattevæsenet i foråret 2020.

Har du ikke ændret låntype gennem det seneste år, vil der typisk ikke være noget, du skal registrere, da hverken de korte eller lange renter har ændret sig meget siden 2017.

Sidste råd er at kigge din forskudsopgørelse efter ved ændringer i din indkomst. Har du fået nyt job, vil det som regel give anledning til ændringer i indkomsten og nye omstændigheder i forhold til transport. Har du ændringer i din indkomst, er det vigtigt at få rettet det til i din forskudsopgørelse. Skat vil hermed kunne beregne, hvad det betyder for dine skatteudgifter i 2019.

Nyt job betyder typisk også kortere eller længere afstand til din arbejdsplads. Har du mere end 12 kilometer til og fra dit arbejde, så kan du få kørselsfradrag ved at registrere det i din forskudsopgørelse.

Arne Søndergaard
Spar Nord Nykøbing Mors