Gå til hovedindhold

Lejeboliger vinder frem: 7 ud af 10 nyopførte boliger er beboet af lejere

6829 Nyhedsrummet · Ejere Kontra Lejere (1)

Aldrig før har så mange boliger huset en lejer fremfor en ejer som nu, viser en ny analyse fra Spar Nord. Særligt nyopførte boliger er i høj kurs, da hele syv ud af ti i dag er beboet af en lejer. 

At eje en bolig er ikke altid drømmen. I hvert fald er der rekordmange danskere, som vælger at bo til leje fremfor købe egen bolig. Det viser en ny analyse fra Spar Nord, som bygger på de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Særligt nyopførte boliger er i høj kurs blandt lejerne. Faktisk er de så populære, at hele syv ud af ti boliger, som blev opført i 2022, i dag er beboet af en lejer. Til sammenligning var kun fire ud af ti af de nyopførte boliger lejemål i 2010, og det skyldes den demografiske udvikling, lyder det fra cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm:

- Der har aldrig før været så mange enlige i Danmark som nu, så derfor giver det god mening, at antallet af lejeboliger også er stigende To ud af tre lejere er enlige, kan vi se i tallene fra Danmarks Statistik. De har som oftest et lavere rådighedsbeløb og ringere finansieringsmuligheder til et boligkøb, mens det også giver en vis frihed og fleksibilitet at bo til leje, siger han og fortsætter: 

- Herudover har også den ældre del af befolkningen taget lejeboliger til sig. Førhen var det mere kutyme at bo i en ejerbolig, indtil man ikke var i stand til det længere. Men i dag vælger langt flere seniorer at sælge deres ejerbolig til fordel for at bo mere bekvemt og måske endda også tættere på en større by med handlemuligheder og kulturliv, som man kan få fornøjelse af sit seniorliv, ligesom pengene fra boligsalget kan forsøde tilværelsen.

Ifølge analysen er der de seneste ti år kommet knap 180.000 flere boliger, som huser en lejer, hvilket svarer til en stigning på intet mindre end 14 procent. I samme periode er antallet af ejerboliger steget med lidt over 26.000 boliger svarende til en stigning på blot 2 procent.

- En af årsagerne til, at der de seneste år er blevet opført så mange lejeboliger, er, at pensionskasserne de sidste tre til fem år har været på udkig efter alternative, langsigtede investeringsmuligheder på grund af ekstremt lave renter på de lange obligationer, og her har de kastet deres kærlighed på lejeboligmarkedet. Derfor ser man for eksempel også, at der i dag står lejemål ledige i en by som Aarhus, så – kombineret med de nye, højere renteniveauer – kunne man derfor godt forstille sig, at der vil blive bygget lidt færre lejeboliger i de kommende år, fortæller Jens Nyholm.  

Selvom lejeboliger vinder frem over alt i landet, er der siden 2020 kommet flest nye lejeboliger til i Region Hovedstaden og Region Midtjylland, og det skyldes i høj grad tårnhøje boligpriser:

- Både i hovedstadskommunerne og i flere midtjyske kommuner i og omkring Aarhus har vi de senere år set meget høje boligpriser, som har gjort det sværere – hvis ikke nærmest umuligt – at finansiere et boligkøb. Og det er ikke blevet nemmere med de høje renter, som kun delvist kompenseres af de faldende boligpriser. Det gør lejeboliger til et attraktivt alternativ, siger Jens Nyholm slutteligt.

Om analysen:

Analysen tager udgangspunkt i boligstatistik fra Danmarks Statistik (BOL101), hvor Spar Nord har analyseret den samlede boligmasse samt udviklingen i den beboede del af den nyopførte boligmasse. Det er ikke muligt at trække tal på, om de ubenyttede boliger er opført til leje- eller ejerformål.

Ejere Lejere Grafik 1
Ejere Lejere Grafik 2
Publiceret d.
2. november 2023