Gå til hovedindhold

Investering: Sådan hjælper du dit barn i gang

Hjælp Dit Barn

Aktier er blevet populært hos den danske befolkning, og den tendens oplever vi nu også i stigende grad hos børn fra 11 til 18 år, som bliver påvirket af youtubere og influencers. Og selvom det nok er en interesse blandt unge, der kan dele vandene hos forældrene, så vil mange formentlig se fordelene i, at deres børn interesserer sig for økonomi og tidligt prioriterer at bruge deres penge fornuftigt.

Men hvordan skal du agere, når dit barn viser interesse for at investere eksempelvis lommepengene eller pengene fra et fritidsjob fremfor at bruge dem på nye sko eller computerspil? Det får du her seks gode råd til.

1. Engager dig, og sæt rammer op

For det første er det vigtigt at slå fast, at det ikke er muligt for børn under 18 år selv at åbne et normalt aktiedepot eller en aktiesparekonto, og derfor kan de heller ikke selv købe aktier.

For at barnet eller teenageren kan investere, skal du derfor altid give dit samtykke og således hjælpe dit barn med at investere i eksempelvis aktier, som vil komme til at stå i dit barns navn – derfor kræver det også både engagement og en god rammesætning fra dig som forælder.

 

2. Vær opmærksom på det psykologiske aspekt

Derudover er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvordan værdipapirernes stigninger og fald i værdi kan påvirke dit barn løbende.

Børn og teenagere har nemlig ikke den samme erfaring med penge og forståelse for økonomi, som du har. Det kan således være svært for dem at håndtere kursfald, og derfor ser vi også forældre, som vælger ikke at give deres børn adgang til selv at kunne følge aktiedepoterne, men derimod kigger ind i tallene sammen med barnet løbende.

 

3. Spred risikoen, og start med små beløb

Samtidig anbefaler vi, at du sammen med dit barn får spredt risikoen ved eksempelvis at investere i forskellige aktier eller investeringsfonde, så I sætter pengene på flere heste så at sige.

På den måde risikerer dit barn heller ikke, at størstedelen af lommepengene forsvinder, hvis eksempelvis en aktie tager et stort dyk ned i kurs en dag. Derudover er det altid en fordel at starte med at investere en mindre sum penge, som dit barn har råd til at miste.

 

4. Udvis sund fornuft

Det er desuden vigtigt, at du hjælper og lærer dit barn at udvise en sund skepsis overfor de mange investeringstips, som i stigende grad florerer på de sociale medier.

Som både barn og voksen kan man nemlig nemt blive påvirket af historier om hurtige gevinster og således blive fristet til risikofyldte investeringer i jagten på aktieguld. Det er endnu en grund til, at du bør investere i fællesskab med dit barn, så dit barn kan lære at forholde sig kritisk til den slags historier og råd.

 

5. Rådfør dig med din bankrådgiver

Sidst, men ikke mindst, er det som ny investor – uanset alder – altid en god idé at starte med at rådføre sig med sin bankrådgiver.

Om risiko og afkast

Finansielle instrumenter som f.eks. aktier, obligationer og fonde kan både stige og falde i værdi. Og selvom langsigtede investeringer historisk har givet et positivt afkast, er der en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Publiceret d.
8. november 2023

Skal vi hjælpe med din investering?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive og få din investering til at vokse.