Gå til hovedindhold
23. oktober 2019
Nykøbing Mors

Hvordan skal din pensionstilværelse se ud? – tjek din pension

Din pensionsopsparing skal sikre, at du har penge til din alderdom. Men hvis du ønsker et pensionistliv, som er lige så sødt som arbejdslivet, er det vigtigt, at du er opmærksom på din pensionsopsparing.

Pension2.jpg

Hos nogle giver tanken om en pensionisttilværelse lys i øjnene og sommerfugle i maven, mens den hos andre giver anledning til bekymrende økonomiske tanker om det liv, der venter på den anden side af arbejdslivet.

Mange ønsker, at kunne fortsætte livet ufortrødent og opretholde den nuværende livsstil, når pensionisttiden indtræffer. Hvis du vil fortsætte med denne tilværelse, er tommelfingerreglen, at man bør have en månedlig udbetaling, som svarer til 80 procent af nuværende indtægt, efter AM-bidrag og eget pensionsbidrag, frem til man er 89 år og 60 procent af nuværende indtægt, efter AM-bidrag og eget pensionsbidrag fra 90 år og frem.

De fleste pensionsaftaler er indrettet således, at der hver måned indbetales en fast procentdel til arbejdsmarkedspensionen af arbejdsgiver og en fast procentdel af eget bidrag gennem lønnen. Her kan du overveje at skrue op for egen indbetaling udover din faste procentdel, hvis du vurderer, at den nuværende indbetaling ikke er tilstrækkelig. Dette kan du gøre ved at kontakte lønkontoret på din arbejdsplads og dit pensionsselskab.

Alternativt kan du lade en andel af din nuværende løn gå til en privat pensionsindbetaling, således din fremtidige pensionsudbetaling stiger.

Det anbefales at gøre sig nogle klare overvejelser om pensionen allerede tidligt i arbejdslivet. Dette skyldes, at jo før du begynder din indbetaling, jo færre penge skal du lægge til side hver måned, da renterne, forhåbentligt, kan hjælpe din opsparing på vej.

Det er også værd at bemærke, at jo højere indkomst du har, desto mere skal du spare op. Dette skyldes, at folkepensionen udgør en mindre andel af pensionen for danskere med højere indkomster end danskere med lavere indkomster.

Når alt dette er sagt, handler din pensionsopsparing også om andre ting end penge. Den handler om, hvordan du forestiller dig, dit pensionistliv skal være – skal passet slides op? Drømmer du om et sommerhus i idylliske omgivelser? Eller påtænker du at flytte i en mindre bolig? Der er mange overvejelser at gøre sig, når pensionisttiden banker på døren – men pensionsopsparingen handler grundlæggende om, hvilken pensionist du ønsker at være og således regulere pensionsopsparingen efter det. Book eventuelt et møde med din rådgiver, således I, i fællesskab, kan regne på, om din pensionsopsparing bør justeres ud fra, hvordan du ønsker din tilværelse som pensionist skal være.

Af Arne Søndergaard, Spar Nord Nykøbing Mors