Gå til hovedindhold
  • Nyhederarrow-right-1
  • Højsæson for sommerhuskøb: Her kan du forhandle mest om prisen – og sådan gør du det

Højsæson for sommerhuskøb:
Her kan du forhandle mest om prisen – og sådan gør du det

Selvom der er langt mellem til salg-skiltene i sommerhusområderne, har mange købelystne danskere haft succes med at prutte om prisen – især i nogle kommuner. I gennemsnit har køberne forhandlet sig til nedslag på omkring fire procent i maj ifølge en ny analyse fra Spar Nord, der sammen med Købersmægler guider til en god forhandling.

Nyhedsrum · Sommerhus · Boligmarked

Når vejret bliver lunere og dagene længere, begynder mange danskere at spejde efter til salg-skiltene i sommerhusområderne – men der er få af dem. Fra start juni i 2019 til samme måned i år er udbuddet af sommer- og fritidshuse mere end halveret, viser tal fra Boligsiden. Ifølge en ny analyse fra Spar Nord er der dog stadig en sum penge at hente i afslag, men muligheden for det varierer betydeligt fra kommune til kommune.

- Normalvis vil sommerhusmarkedet være et af de første steder, som påvirkes af økonomisk uro – men det har vi indtil videre ikke set i udtalt grad. Det hænger formentlig sammen med, at sommerhusejerne har en fornuftig finansiering til en lav rente, mens beskæftigelsen fortsat er høj. Til gengæld kan prisafslag blive aktuelt, hvis sælger gerne vil af med sit sommerhus, da potentielle købere kan være pressede af forringede lånemuligheder i helårsboligen og en tendens til mere afdæmpede kreditvurderinger, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm og uddyber:

- Det er da også lykkedes køberne at forhandle sig til et gennemsnitligt nedslag på 4 procent i maj svarende til omtrent 77.000 kroner for et gennemsnitligt hus på 80 kvadratmeter. Udbudspriserne er oftest også sat til forhandling – men det er til gengæld ikke helt ubetydeligt, hvor i landet man byder.

Af analysen fremgår det, at køberne ved indgangen til juni havde størst succes med at forhandle sig til en lavere pris i sommerhuskommunerne Slagelse og Holbæk, hvor de gennemsnitlige nedslag i forhold til sidst udbudte pris lød på 6,6 og 6,3 procent.

- I en top-4 finder vi kommuner, hvor kvadratmeterprisen er lavere end gennemsnittet, og der vil et afslag sammenholdt med sommerhusets værdi således også være procentvis større. Undtagelsen er femtepladsen Hjørring Kommune med sommerhusområder som Løkken og Lønstrup, hvor kvadratmeterprisen er højere end landsgennemsnittet, fortæller Jens Nyholm og tilføjer:

- I toppen over kommuner, hvor afslaget i kroner og øre er størst, finder vi flere sjællandske kommuner. Blandt kommunerne er Gribskov og Odsherred, som da også er landet største sommerhuskommuner, hvilket som udgangspunkt giver køberne bedre forhandlingsmuligheder, ligesom de store nedslag også hænger sammen med en højere kvadratmeterpris, der blandt andet er afledt af en attraktiv beliggenhed med en fornuftig køreafstand fra hovedstadsområdet.

Spar Nord har allieret sig med Købersmægler, som hjælper boligkøbere med at finde og købe blandt andet sommerhuse, og har her samlet fem gode råd til prisforhandling.

  1. Undersøg markedet

Først og fremmest skal du ifølge John Wulff, som er rådgiver og medstifter af Købersmægler, orientere dig i markedet, når du har et eller flere sommerhuse i kikkerten:

- Selvom hvert sommerhus er unikt, spiller området og markedet betydeligt ind på pris og mulighederne for forhandling. Eksempelvis vil det være svært at prutte om prisen i et attraktivt område med få huse til salg, mens det til gengæld er modsat, hvis sommerhuset har været til salg længe, eller prisen ikke er justeret til i forhold til det nuværende marked, forklarer John Wulff.

  1. Hold kortene tæt

Allerede ved første fremvisning begynder forhandlingen indirekte ifølge John Wulff, som derfor råder potentielle købere til at være påpasselige med, hvad de fortæller mægler ved fremvisningen:

- Ikke alle er bevidste om det, men mægler kan potentielt bruge viden fra fremvisningen, når der senere skal forhandles. Af den grund er det vigtigt at holde kortene tæt, så du ikke giver mægler viden om fx din privatøkonomi, eller hvorvidt din bank har godkendt et køb af sommerhus til udbudsprisen, fortæller han.

  1. Læg en strategi for forhandlingen

Når du er klar til at byde på et sommerhus, skal du forberede dig og lægge en strategi, herunder hvad du ser som succeskriterier i forhandlingsprocessen.

- Et succeskriterie for forhandlingen behøver ikke nødvendigvis at handle om kroner og øre. Det kan også være overtagelse, så sommerhuset kan bruges i en ferieperiode. Ligeledes er det forskelligt om løsøre følger med, så det kan tænkes ind i en forhandling, men husk at få det på skrift, så der ingen tvivl er om indboet ved overtagelse, forklarer John Wulff.

  1. Vær positiv, og skab en god stemning

Det er ikke nødvendigvis en fordel at fremhæve fejl og mangler. Tværtimod anbefaler John Wulff, at man som køber forsøger at skabe en positiv stemning:

- Som udgangspunkt er det ikke en god idé at have en strategi om at påpege fejl. Ofte vil fejlene også være billigere at udbedre end ventet, og det kan ligefrem have en utilsigtet effekt, hvor mægler og sælger ikke har lyst til at forhandle med dig. Et sommerhus er ikke nødvendigvis en bolig, sælger skal hurtigt af med, og så vil de måske hellere vente og sælge til anden side, fortæller han.

  1. Undgå at skambyde

Hvis sommerhuset er kommet til salg for kort tid siden i et attraktivt område, giver det ikke pote i forhandlingen at skambyde – og det gælder så vidt heller ikke, hvis sommerhuset har en høj liggetid.

- At skambyde kan få en køber til at fremstå useriøs, og så er der ikke meget villighed til at forhandle fra sælgers side. Det kan også være tilfældet, hvis sommerhuset har været på markedet længe, da det ikke nødvendigvis betyder, at sælger er desperat efter at komme af med det, men derimod kan være udtryk for, at sælger har mulighed for at vente på en god salgspris, siger John Wulff afsluttende.

Top-5: Her er der givet de største procentvise nedslag i forhold til seneste udbudspris

Kommune

 

 

Gennemsnitlige kvadratmeterpris (maj 2023)

Afslag (maj 2023)

Slagelse

18.992 kr.

-6,6 %

Holbæk

17.128 kr.

-6,3 %

Tønder

16.585 kr.

-5,6 %

Lolland

13.281 kr.

-5,3 %

Hjørring

23.563 kr.

-5,3 %

Kilde: Spar Nord og Boligsiden

Top-5: Her er der givet størst nedslag i kroner og øre

Kommune

 

 

Gennemsnitlige kvadratmeterpris (maj 2023)

Afslag per kvadratmeter (maj 2023)

Gribskov

38.200 kr.

-1.779 kr.

Slagelse

18.992 kr.

-1.337 kr.

Hjørring

23.563 kr.

-1.313 kr.

Holbæk

17.128 kr.

-1.157 kr.

Odsherred

27.540 kr.

-1.078 kr.

Kilde: Spar Nord og Boligsiden

 Eksempel: Køb af sommerhus på 80 kvadratmeter

Kommune

 

Gennemsnitlige handelspris

Afslag

Lolland

 1.062.480 kr.

-5,3 %/-59.600 kr.

Ringkøbing-Skjern

 1.663.120 kr.

-3,4 %/-58.800 kr.

Gribskov

 3.056.000 kr.

-4,4 %/-142.320 kr.

Kilde: Spar Nord og Boligsiden

Om analysen
Beregningerne er udarbejdet på baggrund af Boligsidens markedsindeks. Hvis der er mindre end fem indberettede handler i hver af de tre forudgående måneder i en kommune, indgår kommunen ikke i statistikken. Nedslag (kr. pr. kvm.) er beregnet som forskellen mellem den sidst udbudte pris og salgsprisen.

Publiceret d.
14. juni 2023