Publiceret d. 28.11.2019

Aalborgenserne har fået flere boliger at vælge mellem – Københavnerne færre

Siden 2010 har byggeriet i landets fjerdestørste by formået at følge og endda overgå den massive befolkningsvækst. I København er udviklingen i den helt anden grøft.

Byggekraner har været en fast del af bybilledet i landets fire største byer gennem de seneste mange år. Den store byggeaktivitet har særligt haft til formål at imødese den markante vækst i indbyggertal, som byerne har oplevet - og fortsat oplever.

Det gælder især i landets fjerdestørste by Aalborg, hvor de nybyggede boliger er skudt op med en sådan fart, at stigningen i antallet er nye boliger endda har overgået befolkningsvæksten. Det viser en ny analyse med udgangspunkt i tal fra Danmarks Statistik, som Spar Nord står bag. Heraf fremgår det, at byens samlede boligudbud er vokset med 10,6 procent siden 2010, mens antallet af indbyggere samtidig er steget med 9,1 procent.

Tilsvarende er byggeriet i Aarhus og Odense også relativt tæt på at følge tilstrømningen af nye borgere, men i København er historien en anden. Her er der nemlig kommet hele 18 procent flere borgere til, men blot 8,1 procent flere boliger.

- I København er der tale om en markant forskel mellem væksten i boligmassen og indbyggertallet. I 2010 var København faktisk den af de fire største byer med det mest positive forhold mellem antallet af boliger og antallet af indbyggere, men den status må man i dag overlade til Aalborg, siger cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm og fortsætter:

- Det handler dog ikke kun om antallet af nye boliger, hvis formålet er at tilpasse boligudbuddet til indbyggerne. Det handler i høj grad også om, hvilke boliger der bliver bygget, og hvilke borgere der kommer til.

Fælles for alle fire byer er, at indbyggerudvikling hovedsageligt har været drevet af håbefulde unge, der søger mod byerne i forbindelse med deres uddannelser. I Odense tegner de 20 til 30-årige sig ifølge analysen for hele 78 procent af byens indbyggervækst, mens samme aldersgruppe i Aalborg, Aarhus og København har stået for henholdsvis 67, 52 og 32 procent af tilstrømningen.

- De unge vil typisk efterspørge de helt små boliger, og det kan man også se på udviklingen i boligmassen i særligt Aalborg og Aarhus, hvor henholdsvis 45 procent og 41 procent af bolig-væksten kommer fra boliger på under 75 kvadratmeter. I Odense er andelen 34 procent, mens de små boliger blot står for 7,4 procent af det udvidede boligudbud i København, siger Jens Ny-holm.

Boligbyggeriet ventes at sagtne farten
Selvom boligbyggeriet i især Aalborg, Aarhus og Odense har fulgt pænt med tilstrømningen af nye indbyggere, skal beboerne i landets fire største byer ikke forvente at slippe for støjen fra pilotering mv. For skal forholdet mellem antallet af indbyggere og antallet af boliger holdes på samme niveau i 2045, kræver det tusindvis af nye boliger i alle fire byer. Nærmere bestemt cirka 65.000 i København, 33.000 i Aarhus samt henholdsvis 11.600 og 10.400 i Aalborg og Odense.

Alligevel vil der blive længere imellem boligprojekterne, end vi har været vant til de senere år, vurderer Jens Nyholm:

- Frem mod 2045 kommer væksten i indbyggertallet i landets fire største byer ikke til at være lige så markant, som den har været gennem de senere år. Det gælder især i Aalborg, hvor man alene siden 2010 har bygget meget tæt på det antal boliger, som der yderligere er behov for frem mod 2045, siger han og fortsætter:

- Regnestykket forudsætter dog, at forholdet mellem antallet af beboere og boliger vil forblive det samme i 2045, og det er langt fra sikkert. Eksempelvis er der en tendens til, at flere i Odense, Aalborg og Aarhus bor alene, mens det gælder for færre i København. Samtidig er det også interessant at kigge på, hvilke typer boliger, der mangler. Gennem en årrække har der nemlig været stor efterspørgsel på studieboliger, men frem mod 2045 er det i højere grad senioregnede boliger, der er behov for, når vi kigger på befolkningsfremskrivningen.

Udvikling i boligmassen og indbyggertallet siden 2010:

By Vækst i boligmasse Vækst i indbyggertal
København 8,11 procent 17,94 procent
Odense 6,31 procent 7,97 procent
Aarhus 11,85 procent 12,66 procent
Aalborg 10,55 procent 9,11 procent

Kilde: Danmarks Statistik

Del artiklen