5 spørgsmål, du skal stille dig selv om pension

Overvej løbende, hvordan du ønsker, din pensionstilværelse skal se ud. Det har nemlig betydning for, hvordan din pensionsopsparing skal tilrettelægges. Foto: Shutterstock

Sparer du nok op? Og er din pensionsopsparing skruet rigtigt sammen? Har du svært ved at svare på spørgsmålene, er det tegn på, at du skal tage en snak om din pension med din bankrådgiver. Her får du fem spørgsmål, du gør klogt i at stille dig selv om din pension.

Uanset om du har brug for et overblik over din opsparing, råd til at investere eller hjælp til at få startet en pensionsopsparing i det hele taget, er din rådgiver klar.

Ifølge Michael Mehlsen Sørensen, pensions- og investeringskonsulent i Spar Nord, handler den individuelle pensionsrådgivning, som Spar Nord tilbyder, netop om at se på kundens behov – både på kort og på lang sigt.

"Vi har ingen standardløsninger eller kasser, vi putter vores pensionskunder i, så den individuelle behovsafdækning er en naturlig del af det at have en pensionsopsparing hos os. Vores kunder er meget forskellige, og derfor er vi nødt til at se på den enkeltes behov, muligheder og ønsker," forklarer han.

Her spiller din rådgivers totale overblik over din økonomi en afgørende rolle, uddyber Michael Mehlsen Sørensen.

"Når du engang skal i gang med din pensionstilværelse, er det ikke kun selve opsparingen, du skal leve af, men også dine frie midler, dine ejendomsværdier osv., og derfor er det enormt vigtigt med et samlet overblik. Det har din rådgiver," siger han.

Er du stadig ikke overbevist, så prøv at besvare følgende fem spørgsmål. De kan nemlig give dig en indikation på, om det (igen) er tid til at tale pension med din bankrådgiver.

1
Afspejler din opsparing dine forventninger til fremtiden?

Hvilket liv drømmer du om at leve, når du går på pension? Tag en snak med din rådgiver om, hvordan du skal sammensætte din pensionsopsparing, så den matcher dine forventninger.

2
Hvor meget har du råd til at spare op lige nu?  

Tjener du ikke så meget lige nu, eller har du en gæld, du skal have bragt ned, så tal med din rådgiver om, hvordan din fordeling bør være. Dit pensionsafkast vil sandsynligvis aldrig kunne modsvare de renteudgifter, der er på din gæld.

3
Hvilken risiko passer til dig?

Er der længe til, du skal på pension, kan du tillade dig en større risiko, end hvis du når pensionsalderen om få år. Men risikovillighed afhænger ikke kun af din alder, og hvornår du har startet din opsparing, men også af hvem du er som person.

4
Hvordan er din opsparing fordelt?

Du kan sætte penge af på en ratepension, en livrente eller en aldersopsparing. Hvilken eller hvilke du bør vælge, afhænger af flere ting. Hvordan dine pensionsmidler investeres bedst, kan din rådgiver også hjælpe dig med.

5
Har du pension stående flere steder?

Har du arbejdet flere steder, er sandsynligheden for, at du har pensionsopsparinger stående flere steder, relativt stor, og det kan koste en masse i administrationsgebyrer. Din rådgiver kan hjælpe dig med at danne overblik og samle dine opsparinger.

Du bør have et pensionsmøde med din rådgiver en gang årligt for hele tiden at være opdateret på, om du bør skrue på din pensionsopsparing.