Gå til hovedindhold

11 ting, Emma og Kenneth lærte af deres første boligkøb

11 · Topfoto 3

At købe sin første bolig er lidt som at bevæge sig ind i en helt ny verden af fremmede ord og svære beslutninger. Emma og Kenneth Jacobsen ved udmærket, hvad det vil sige. De købte deres første bolig sidste år, og her i artiklen tager de os med på rejsen fra lejer til ejer.

Ønsket om at komme ned til jorden og drømmen om en familiebolig fik ægteparret Emma og Kenneth Jacobsen til at gå på boligjagt efter et hus med plads til hele familien. Med en datter på to år og en lille ny på vej var det pludselig blevet besværligt at bo i en lejlighed på tredje sal. Desuden ville parret gerne spare op i deres egen bolig i stedet for at smide størstedelen af deres sparepenge i udlejers lomme.

At gå fra lejer til ejer har taget parret omkring et år, og den proces har de lært en masse af. Her fortæller Emma og Kenneth om de mange erfaringer, de har gjort sig undervejs.  

1. Snak med banken

Det første skridt på vejen mod at blive husejer er at finde ud af, hvor meget man kan købe hus for, lyder parrets anbefaling.

”Der er ingen grund til at køre ud at se på huse, som man alligevel ikke har råd til. For så har man både spildt sin egen tid, mæglernes tid og bankens tid. Derfor så vi med vilje ikke på noget, før vi vidste, at vores bankrådgiver var med på vognen,” siger Kenneth.  

2. Vælg en bankrådgiver, du er tryg ved

Som førstegangskøber er det afgørende, at der er god kemi mellem dig og din bankrådgiver, mener Emma. For at købe sin første bolig er en livsomvæltende begivenhed med mange svære beslutninger og følelser indblandet, og derfor er det vigtigt, at man føler sig i trygge hænder i banken, uddyber hun:

”Det betyder rigtig meget, at man får et godt forhold til sin bankrådgiver. At vedkommende går lidt udover det pengemæssige, men også at man føler sig tryg i det, man er ved at begive sig ud i, for det er en kæmpestor ting at skulle købe et hus for første gang, og man ved ikke rigtig, hvad der venter en,” siger Emma.

Emma og Kenneth glæder sig især over, at deres rådgiver i Spar Nord under hele forløbet har været meget forstående for deres aktuelle livssituation – p.t. som en småbørnsfamilie med en SU og en fuldtidsløn at leve for:  

”Helle (parrets rådgiver, red.) har været rigtig god til at se på os som familie i stedet for bare at se os som kunder i biksen. Blandt andet har hun rådet os til, at vi de næste par år får lidt større spillerum, indtil Emma bliver færdiguddannet, og vores økonomi ændrer sig. Det har givet en hel masse ro,” siger Kenneth.

 

3. Lav en prioriteringsliste

For at indsnævre boligsøgningen lavede Emma og Kenneth en prioriteringsliste med 10-12 ting, som de ikke kunne gå på kompromis med. Det er nemlig godt at få afklaret, inden man går på boligjagt.

”Det er vigtigt, at man finder ud af, hvilke specifikke krav man har til et hus. For vi kan jo alle sammen forelske os i et meget dyrt hus, der har det hele, men hvis det ikke er realistisk at købe det, er det jo lige meget,” konstaterer Emma.

11 · Topfoto

Foto: Emma og Kenneth Jacobsen︱Processen med boligkøb kræver planlægning

4. Lav en forbrugsoversigt

Efter anbefaling fra parrets bankrådgiver lavede Emma og Kenneth en oversigt over deres nuværende, faste udgifter. En øvelse, parret i den grad kan anbefale til andre. Forbrugsoversigten gav nemlig parret et godt overblik over, hvor de kunne sætte deres forbrug lidt ned og på den måde forberede deres økonomi på de nye udgifter, der er forbundet med at eje en bolig.

 

5. Alliér dig med en håndværker

Vil man undgå at købe katten i sækken, kan det være en god idé at alliere sig med en byggesagkyndig eller et familiemedlem med den nødvendige indsigt til fremvisningen, lyder anbefalingen fra familien Jacobsen.

”Vores familie havde sagt, at vi skulle kravle op på taget og kigge, men vi vidste jo ikke, hvad vi skulle kigge efter. Derfor havde vi taget nogle håndværkere og noget familie med for at se, om der var noget galt med taget eller fundamentet,” forklarer Kenneth.

6. Følg mavefornemmelsen

Men hvornår ved man så, at man har fundet et godt bud på sit næste hjem? Spørger man Emma og Kenneth, skal man følge sin mavefornemmelse. Selv nåede de kun at få fremvist to huse, inden de slog til, men de var på ingen måde i tvivl, da de bød på deres nuværende hjem.

”Allerede fra vi gik ind ad døren, kunne vi se en fremtid i det, og mulighederne var der bare med det samme. Der skulle laves en hel masse, men så kunne vi få lov til at sætte vores eget præg på det. Vi kunne bare mærke, at det var rigtigt,” siger Kenneth.

11 · Topfoto 2

Foto: Emma og Kenneth Jacobsen

7. Få overblik over alle udgifter

Udover boligens salgspris er der også flere udgifter forbundet med at købe selve boligen, f.eks. udgifter til advokatbistand og tinglysning. Omkostninger, man måske ikke tænker over som førstegangskøber. Emma og Kenneth kan derfor anbefale, at man får hjælp af sin bankrådgiver til at få overblik over samtlige udgifter i relation til boligkøbet, så man i god tid kan nå at lægge penge til side til denne post.  

8. Tegn en ejerskifteforsikring

Det er valgfrit, om man som køber ønsker at tegne en ejerskifteforsikring, men Emma og Kenneth glæder sig over, at de valgte at følge bankens råd om at tegne en ejerskifteforsikring. Efter overtagelsen af deres nye hjem fandt parret nemlig ud af, at der var trængt fugt ind i en af husets ydermure på grund af en overdækket terrasse, der ikke var lavet korrekt, og denne skade blev dækket af forsikringen.

 

9. Hav ekstra penge stående

Hvis man kaster sig ud i et renoveringsprojekt, kan Emma og Kenneth anbefale at lave en ekstra opsparing til uforudsete udgifter. På den måde er man sikret, hvis udgifterne til byggematerialer eller professionel hjælp viser sig at blive dyrere end forventet.   

”Det kan godt være, at du har lavet et overslag over, hvad byggematerialer koster. Men det er alligevel vigtigt at have en buffer til uforudsete udgifter. F.eks. rev vi nogle døre ud, som egentlig ikke stod på listen, fordi vi tænkte, at en dør ikke koster det helt vilde. Men der bliver man bare overrasket over, hvad ting egentlig koster, når man kommer i gang. Vi var i hvert fald rigtig glade for, at vi havde en reserve stående,” forklarer Kenneth.

 

10. Spring ud i det

Det første boligkøb kan måske virke skræmmende og overskueligt, og især hvis der er tale om et håndværkertilbud, men man skal bestemt ikke holde sig tilbage af den grund, mener Kenneth:

”Man kan meget mere, end man tror. Når du er færdig, kan du mange flere ting, end da du startede. Der er rigtig mange ting, der kommer hen ad vejen. Både i forhold til at renovere, men også i forhold til det finansielle.”

 

11. Husk hinanden

At renovere et hus er en tidskrævende og opslidende proces – fysisk såvel som mentalt. Derfor er det vigtigt, at man tager nogle pauser fra byggeriet indimellem og får lavet nogle andre ting sammen som familie, påpeger familien Jacobsen.

”Midt i kaosset skal man huske hinanden, for ellers knækker man halsen på det. Man kommer lynhurtigt til kun at have fokus på huset, og at man skal nå dit og dat. Men hvis man glemmer hinanden, er det nok heller ikke så meget værd i sidste ende,” siger Emma.

Publiceret d.
4. februar 2020

Skal vi hjælpe med dit boligkøb?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive.