Sparnord.dk bruger cookies til statistik og målrettet markedsføring. Når du bevæger dig videre, accepterer du vores brug af cookies.   Luk   |   Læs mere.

Luk 
96344000

Realkreditlån:

2018 tegner til at blive vendepunktet for renten

16. februar 2018

Den seneste tids uro på aktie- og obligationsmarkedet har fået de stigende obligations-renter til at trække renten op på de længere rentetilpasningslån. Det værste forventes overstået i denne omgang, men Spar Nord forventer faldende obligationskurser senere i 2018.

Aktivitetsindeksene peger fortsat på et globalt synkront opsving, men fokus stiger på amerikansk finanspolitik og risikoen for, at budgettet løber løbsk midt i en højkonjunktur og dermed skaber overophedning. Alene i 2018 er der udsigt til et underskud på omkring 1.100 milliarder amerikanske dollars, efter vedtagelsen af den underfinansierede skattereform, svarende til omkring 5,5 procent af BNP. Dertil kommer planer om infrastrukturinvesteringer, opførelsen af en mur mod Mexico og flere penge til militæret, hvilket kun vil øge underskuddet yderligere.

Ifølge chefanalytiker Martin Lundholm er forventningen fortsat, at der vil komme 3 renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank (Fed) i 2018 - og han understreger samtidig, at sandsynligheden for 4 renteforhøjelser i 2018 er større end sandsynligheden for 2. Samlet set medfører det stigende budgetunderskud midt i en højkonjunktur, at risikoen for stigende renter er højere end de seneste 10 år.

Det er værste er overstået for denne gang
På den seneste renteauktion over april-refinansieringen steg renterne, og for F3 og F5 blev renten den højeste siden auktionen i juli 2016. Det er særligt de stigende obligationsrenter, der trækker renten op på de længere tilpasningslån. De helt korte, variabelt forrentede lån som F-kort har ligget og forventes fortsat at ligge i læ af ECB, som tidligst ventes at hæve renten i midten af 2019 - dog med mulighed for, at renteforhøjelsen allerede kan komme i 2. kvartal 2019 mod 2. halvår 2019, men mest taler for sidstnævnte.

- For de lange renter gælder det, at vi nu er tilbage på niveauet fra midten af 2017, efter kurserne på obligationerne faldt - noget kraftigere end ventet. Som jeg beskrev i forrige måned, så tegner 2018 altså til at blive vendepunktet både økonomisk og rentemæssigt, fortæller Martin Lundholm.

Faldet i obligationskurserne har betydet, at 2,5 procent 2050 uden afdrag er genåbnet, mens 1,5 procent 2050 ikke længere er interessant, da kurstabet er blevet for stort. Usikkerheden på markedet er dog fortsat meget stor og risikoen for fortsat faldende obligationskurser er høj. Martin Lundholm forventer dog, at det værste er overstået for denne gang, men at obligationskurserne fortsat vil falde i 2018.


Anbefaling til låntagere
Det er fortsat bankens anbefaling at sikre renten helt med fastforrentet lån eller delvist med enten et F5-lån eller med et halvt F-kort og et halvt fastforrentet lån.

Afdragsfrie lån er dyre i bidrag, så man bør undgå dem, hvis det er muligt. Har man et afdragsfrit realkreditlån, kan det ofte betale sig at indfri det og i stedet optage et nyt 30-årigt lån med afdrag. Det er på den lange bane billigere og en mulighed selv om boligen er overbelånt.

Har man stadig fastrentelån med 3 procent eller højere i kupon, er det ved at være sidste udkald for at få konverteret til et billigere fastrentelån. Tilsvarende gælder, hvis restløbetiden er 20 år eller kortere og kuponrenten er 2,5 procent eller højere.

seperator

Renteprognose – korte renter

PrognoseF-kortF5
15. feb. 2018-0,27%0,45%
Apr. 2018-0,25%0,30%
Jul. 2018-0,25%0,35%
Okt. 2018-0,25%0,40%
Dec. 2018-0,25%0,50%

Renteprognose – lange renter

Prognose2% 2050 m/afdrag
15. feb. 201896,05
Apr. 201898,15
Jul. 201897,00
Okt. 201895,75
Dec. 201894,50
 

Hvilken type lån skal du vælge?

Realkreditlån med fast rente:

Et fastforrentet lån er for dig, som gerne vil kende renten i hele lånets løbetid, uanset om der sker ændringer på lånemarkedet. Eneste variable element er dermed bidragssatsen, som du betaler til dit realkreditinstitut. Et fastforrentet lån kan altid indfries til markedskursen eller til kurs 100, hvilket betyder, at du i hele lånets løbetid har mulighed for at konvertere og udnytte mulighederne for lavere ydelse eller hurtigere tilbagebetaling. På grund af den generelle renteudvikling er fastforrentede lån lige nu historisk billige. Du har mulighed for at vælge afdragsfrihed i op til 10 år.

 

Realkreditlån med variabel rente:

Rentetilpasningslån

Med et rentetilpasningslån, får du et lån med variabel rente, men med mulighed for at låse renten fra 1 til 10 år.


F-kort

Med et F-kort lån, får du et lån med variabel rente og et lån med hurtig tilpasning til det aktuelle renteniveau med halvårlig renteregulering.

Renten på et variabelt forrentet lån er lige nu lavere end renten på et fastforrentet lån, men lånet indebærer til gengæld risikoen for højere rente og ydelse ved kommende rentefastsættelser. Et variabelt forrentet lån kan være dyrere at konvertere end et fastforrentet lån. For de nævnte lånetyper gælder, at du har mulighed for at vælge afdragsfrihed i op til 10 år.

 
 
 

Tal lån med en bank, der forstår dig

Hvis du har brug for en snak om dine planer, er din rådgiver klar til at hjælpe. Hos Spar Nord er de gode råd gratis, og vi hjælper gerne med at bringe dine planer i livet et skridt videre.

Ring til os

Mandag til fredag

08:00 - 20:00

Lørdag og søndag

10:00 - 16:00

Bestil et møde med din rådgiver

Har du adgang til Spar Nord Netbank? Log ind med dit NemID og bestil et møde direkte i din rådgivers kalender.

Skriv til os

Har du adgang til Spar Nord Netbank, kan du skrive direkte til din rådgiver. Har du ikke adgang til Spar Nord Netbank, er du velkommen til at skrive til os her. Vi bestræber os på at besvare din e-mail inden for 24 timer på hverdage.

 Jeg er kunde i Spar Nord

Tak for din henvendelse

Vi har registreret følgende