Gå til hovedindhold

Boligkøb: Sådan forbereder du dig på dit første møde med banken

39 · Topfoto (1)

Inden du går i banken med et ønske om at låne til en bolig, er der flere ting, du med fordel kan overveje. Her får du vores anbefalinger.

Hvad vil jeg blive vurderet på? Hvad skal jeg have med? Og tæller det ned, at jeg har været dårlig til at spare op? Det er måske tanker som disse, du kan have, hvis du står over for dit første boligkøb – og dermed også dit første boligmøde med banken.

Men slå bare koldt vand i blodet! Husk på, at din bankrådgiver er din økonomiske sparringspartner, som blot forsøger at finde den bedste løsning sammen med dig – uanset hvad du drømmer om.

Hvis du gerne vil møde velforberedt op til mødet, er der dog flere ting, du gør klogt i at overveje inden mødet. Her får du fire gode råd.

1. Få overblik over dit rådighedsbeløb

For at banken kan vurdere, hvor meget du kan låne til, er det vigtigt, at du kender dit rådighedsbeløb. Det vil sige det beløb, du har tilbage hver måned, når dine faste udgifter er betalt. Prøv derfor at lave en liste med alle dine udgifter, og inddel dem dernæst i faste udgifter, mindre faste udgifter og forbrug.

Sådan skelner du mellem dine udgifter

  • Faste udgifter: Udgifter, du ikke kan undvære, fx husleje, forsikringer og udgifter til transport
  • Mindre faste udgifter: Ting og tjenester, du ikke ønsker at leve uden, fx bil nr. to
  • Forbrug: Udgifter til rejser, restaurantbesøg, fritidsaktiviteter og andre fornøjelser

2. Overvej dine fremtidige ønsker til forbrug

Når du skal købe bolig, anbefaler vi, at du gør dig overvejelser om, hvad du gerne vil have råd til efter boligkøbet. Der følger nemlig mange udgifter med at blive boligejer, og derfor kan du blive nødt til at skære ned på dit forbrug for at kunne sidde i boligen. Spørg derfor dig selv om, hvor stort dit rådighedsbeløb skal være for, at det kan dække det forbrug, du ønsker.

3. Overvej, hvilken type bolig du søger

Nogen har en drøm om at være ”herre i eget hus”, mens andre føler sig tiltrukket af andelstanken. Hvordan du ønsker at bo er godt at have en idé om inden mødet. Det giver nemlig din bankrådgiver langt bedre mulighed for give dig målrettet rådgivning. Der er nemlig stor forskel på dine lånemuligheder, og hvad du ellers skal være opmærksom på, hvad enten du vælger en ejer- eller en andelsbolig.

4. Overvej, hvordan du ønsker at afdrage

Når du skal have finansieret et boligkøb, er der flere forskellige låntyper at vælge imellem. Blandt andet skal du tage stilling til, om du vil begynde at afdrage på lånet med det samme, eller om du ønsker afdragsfrihed i en periode. Din bankrådgiver skal selvfølgelig nok rådgive dig om de forskellige muligheder, men ikke desto mindre er det en god idé at sætte sig ind i fordele og ulemper på forhånd.

Hvilke papirer skal jeg have med i banken?

For at din bankrådgiver kan udarbejde et tilbud på den bolig, du har udset dig, skal du medbringe en række papirer til det indledende boligmøde. Bankrådgiveren har ofte brug for disse dokumenter:

  • Dine tre seneste lønsedler
  • Din seneste årsopgørelse fra skat
  • Din pensionsoversigt
  • Et budget over din indkomst og dine faste udgifter

Tip: Medbring dit NemID/MitID til mødet, så din bankrådgiver kan søge øvrige dokumenter frem undervejs.

Står du over for at købe en bolig? Du er kun ét klik væk fra en artikel om, hvad banken kigger på, når du ønsker at få finansieret en bolig gennem Spar Nord.

Publiceret d.
14. maj 2020

Skal vi hjælpe med dit boligkøb?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive.