Gå til hovedindhold

Tre generationer under samme tag: Derfor drømte Rikke og Casper om et familiekollektiv

51 · Topfoto

30-årige Rikke og 35-årige Casper har gjort det, de færreste kan forestille sig. De har realiseret drømmen om et familiekollektiv og deler nu køkken og bad med Caspers forældre.

Mere plads, styrkede familiebånd, mulighed for deleøkonomi og mindre madspild.

Der er mange fordele ved at samle to husstande under samme tag. I hvert fald hvis man spørger 30-årige Rikke og 35-årige Casper Lyngby. Sammen med deres to børn på fire og seks år har de netop skiftet deres 120 m2 store rækkehus i Brønshøj ud med en landejendom på 273 m2 på Stevns, syd for Køge.

Rationalet bag: At få plads nok til også at kunne huse Caspers forældre.

Vi har længe haft et ønske om at få mere plads. Dels til os selv, men også for at flytte sammen med Caspers forældre, som er kommet lidt op i årene og døjer med sygdom,” fortæller Rikke.

51· Foto

Rikke og Caspers ejendom rummer syv soveværelser, to stuer, to badeværelser og et køkken, som de deler med parrets to børn og Caspers forældre. Foto: Privat

Ved at bo flere generationer under samme tag er der mulighed for at støtte og aflaste hinanden på kryds og på tværs i familien. Blandt andet kommer det parrets to børn til gode, at der nu er ekstra opmærksomhed i en travl hverdag, påpeger Casper.

”Det betyder rigtig meget, at vores børn har fået fire ekstra ører, der kan lytte på dem, når vi kommer trætte hjem fra arbejde og skal nå en masse praktiske ting. Samtidig er det rart for mig at vide, at Rikke bliver aflastet lidt de dage, hvor hun er alene med børnene,” siger Casper, der har meget skiftende arbejdstider i kraft af sit job som tv-fotograf.

En oplevelse af nærvær

Flere og flere vælger ligesom Rikke og Casper at flytte i bofællesskaber. Inden for de seneste ti år er antallet af flerfamiliehusstande steget med 31 %, viser en ny analyse, som Spar Nord har foretaget baseret på tal fra Danmarks Statistik.

Til trods for den populære boform ønskede Rikke og Caspers forhenværende bank på Frederiksberg ikke at låne dem penge til en landejendom på det sydøstlige Sjælland. Parret fra København er derfor glade for, at Spar Nord Køge kunne se værdien i deres ønske.

I det hele taget har Casper og Rikke i Spar Nord og i kunderådgiveren Sanna Kirkegaard oplevet en nærhed, som passer som fod i hose med deres egne forventninger til en bank.

”Hele vejen igennem vores boligkøb har Sanna været utrolig engageret – og ikke kun i tal og fakta, men i os og vores fremtidsplaner. Det har givet os indtryk af, at Spar Nord er en bank, hvor der er enormt meget nærhed, og det er helt vildt fedt,” siger Rikke, der blandt andet hæfter sig ved, at parrets bankrådgiver sendte dem en gavekurv på indflytningsdagen.

”Et andet eksempel er vores første møde nede i banken, hvor filialdirektøren lige stikker hovedet ud af sit kontor for at byde os velkomne. Det behøver han jo ikke, men det er bare sådan noget, der gør, at man føler sig set,” tilføjer Casper.

Fast rådgiver giver tryghed

Oplevelsen af nærvær skal ifølge Rikke og Casper ses i lyset af, at de i Spar Nord har fået deres ”egen” bankrådgiver, som kan huske dem fra gang til gang – og som holder styr på alle de løse ender, der fx kan være i forbindelse med et boligkøb.

51 · Foto 2

Glæden var ikke til at tage fejl af på dagen, hvor familien Lyngby flyttede fra Brønshøj til Stevns. Foto: Privat

”Det er dejligt, at vi kun har én person at gå til, når det handler om vores økonomi. Vi lander ikke i et rådgiverteam, hvor man får fat i et tilfældigt menneske, men har i kraft af Sanna vores egen ”indgang” til Spar Nord. Og vi føler virkelig, at vores bankrådgiver kender os og har forståelse for vores ønsker og behov. Vi er bare så glade for, at det kunne lykkes at gennemføre det her boligkøb,” siger Casper og uddyber:

”Det kan være med til at styrke vores familiebånd og forhåbentlig holde mine forældre i live i nogle år endnu.”

Uanset om du skal dele tag med dine forældre, svigerforældre, voksne børn eller gode venner, kan det være en god idé at aftale nogle fælles spilleregler for, hvordan bofællesskabet skal fungere. Her får du Rikke og Caspers bedste tips til, hvordan man kommer til at trives i et familiekollektiv.

 

  1. Køb et tilpas stort hus, så der er plads og mulighed for at trække sig tilbage til ”sit eget”.
  2. Giv plads til hinanden. Lav fx en aftale om, hvor i boligen man har ”helle”, hvis man i perioder har brug for alenetid.  
  3. Del køkken. Det er hyggeligt at spise sammen, og der kan være mange tusinde kroner at spare hver måned.
  4. Undlad at kommentere på børneopdragelse. Det er et følsomt emne, som nemt kan føre til konflikter.
  5. Prøv at bo sammen i en periode, inden I tager beslutningen, så I er sikre på, at I kan rumme hinanden.
Publiceret d.
13. juli 2020

Skal vi hjælpe med dit boligkøb?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive.