Gå til hovedindhold

Tjekliste: 7 ting, du skal sikre dig, inden du skriver under pa købsaftalen

 

13 · Topfoto (1)

Det kan koste dig mange penge at skrive under pa en købsaftale, hvis du ender med at fortryde købet eller alligevel ikke har rad til at gennemføre handlen. Brug derfor tjeklisten herunder til at komme sikkert igennem din bolighandel.

 

 

Nar du overtager en bolig, overtager du samtidig de eventuelle fejl og mangler, den indeholder. I jagten pa din nye bolig gælder det derfor om at holde hovedet koldt også selvom du har forelsket dig i drømmeboligen. Det værste, du kan gøre, er at lade dig overmande af ejendomsmæglerens gode argumenter. Hvis ikke du har en lang række faldgruber for je, kan bolighandlen nemlig nemt blive til et mareridt. Brug derfor tjeklisten nedenfor, sa du med ro i maven kan flytte ind i dit kommende hjem.

 

1

Afklar dine ønsker

 

Der er mange ønsker og behov, der skal jongleres, hvis du går med tanker om at investere i mursten. For hvad kan du undvære? Hvad kan du ikke leve uden? Og hvad har du egentlig råd til? Det kan derfor være en god idé at lave en prioriteringsliste over, hvilke ting du ikke vil gå på kompromis med. Du kan f. Eks. Overveje, hvad dit nye hjem som minimum skal indeholde. Er det vigtigt med plads? Skal der være mulighed for familieforøgelse? Hvor lang tid vil du bruge på transport i det daglige? Hvilket kvarter tiltrækker dig? Og vil du være villig til selv at skulle foretage forbedringer i boligen?

Det er vigtigt, at du gør dig nogle grundige overvejelser, inden du slår til. Husk på, at du køber rammen for dit fremtidige liv. Derudover er det også værd at huske på, at der kan være store omkostninger forbundet med at flytte igen og evt. Købe ny bolig, hvis du ender med at fortryde dit boligkøb.

2

Lav et budget

 

Når du går med tanker om at købe en bolig, er det vigtigt, at du kender dit rådighedsbeløb. Det er det beløb, du har tilbage til dig selv hver måned, når skat og alle regninger er betalt. Rådighedsbeløbet er nemlig en af de ting, banken kigger på for at kunne afgøre, hvor meget du kan låne – og dermed hvilken bolig du kan købe. Derudover bør du tage stilling til, hvor mange penge du som minimum vil have tilbage til forbrug efter boligkøbet, så du kan opretholde den levestandard, der giver dit liv værdi. Har du allerede udset dig en konkret bolig, kan du evt. Få din rådgiver til at regne på, hvordan dit rådighedsbeløb vil se ud i din nye bolig.

 

3

Snak med banken

 

For at målrette din boligsøgning er det en god idé at tage en snak med din bankrådgiver for at få en indikation på, hvor meget du maksimalt kan købe for. Dermed kan du slå til en fart, hvis drømmeboligen pludseligt byder sig.

 

4

Tjek din opsparing

 

Det kan være en god idé at lægge lidt ekstra til side i god tid, inden du påtænker at købe fast ejendom. Vil du låne penge til en bolig, kræver loven nemlig, at du har en opsparing svarende til 5 pct. Af købesummen samt 5 pct. Af de omkostninger, der er forbundet med at købe selve boligen. Det betyder, at du for en bolig til en værdi af to millioner kroner, skal kunne betale minimum 100.000 kroner kontant.

 

5

Undersøg området

 

Hvis markedet tillader det, er det kutyme at byde under den udbudte pris på den bolig, man har udset sig. Sandsynligheden for at opnå nedslag i prisen afhænger dog af flere parametre, heriblandt af markedet og boligens stand. For at opnå et prisafslag anbefales det derfor at undersøge populariteten og prisniveauet i området, før du afgiver dit bud. Det er i samme ombæring vigtigt at være realistisk med buddet. Byder du markant for lavt, risikerer du nemlig at blive valgt fra, hvis der er flere interesserede købere.

 

6

Få et bank- og advokatforbehold skrevet ind i købsaftalen

 

Når du er blevet enig med sælger om salgsprisen, går ejendomsmægleren i gang med at udarbejde købsaftalen. Her er det dog vigtigt at sikre dig, at købsaftalen er betinget af bankens og advokatens godkendelse. Det betyder nemlig, at du inden for seks hverdage kan fortryde købet uden at skulle betale en godtgørelse til sælger svarende til 1 pct. Af købesummen, som er et krav ved den almindelige fortrydelsesret.

 

7

Læs købsaftalen grundigt igennem

 

Sørg for at sætte god tid af til at læse købsaftalen. Det er det juridiske dokument, som beskriver de aftaler, der er indgået mellem dig og sælger, heriblandt dato for overdragelse, salgspris og eventuelle andre aftaler, f. Eks. Hvis hvidevarer eller havemøbler følger med i købet. Inden du skriver under, er det derfor en god idé at tjekke, at alle aftaler fremgår af købskontrakten.

 

Publiceret d.
1. maj 2020

Skal vi hjælpe med dit boligkøb?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive.