Fra garage til generationsskifte på 28 år

Steen gik på efterløn i tryg forvisning om, at hans livsværk er i gode hænder.

Vemmelev Stålindustri startede som et projekt hjemme i garagen hjemme hos Steen Borowik i 1991. Som årene gik, kom der nye lokaler, seks medarbejdere og en medejer til. Jan Damlund og Steen Borowik har ejet og ledet virksomheden sammen i 26 år – indtil 2019, hvor Steen gik på efterløn. Og det var ikke uden overvejelser og bekymringer for det foretagende, han havde brugt en tredjedel af sit liv på.

”Beslutningen om at gå på efterløn var egentlig nem. Det var processen og de mange muligheder, der krævede tankevirksomhed. Det krævede også rådgivning. For hverken Jan eller jeg er advokater eller tal-folk. Vi havde brug for eksperter, som kunne rådgive os gennem processen”, fortæller Steen Borowik.

Steen og Jan luftede deres tanker og bekymringer til et møde med banken, og Spar Nord var hurtige til at gribe teten og få processen igangsat så hurtigt som muligt. For det tager tid at gennemføre et generationsskifte – faktisk siger vi som tommelfingerregel, at man skal starte 7 år i forvejen.

Ungt blod i ejerkredsen

Den nye medejer er Jonas Kragekjær. Jonas er 27 år gammel, uddannet industritekniker og har trods sin unge alder allerede været ansat i Vemmelev Stålindustri i 11 år.

”Jonas er den rette mand. Det var vi ikke i tvivl om. Men han er ung. Og vi var nervøse for, om banken kunne bakke op om generationsskiftet. Heldigvis har vi altid haft et godt og tæt samarbejde med Spar Nord, og det viste sig, at vi kunne finde en god løsning for alle”, fortæller Steen.

Det er krævende at gennemføre et genrationsskifte. Der er mange overvejelser, både de finansielle og de organisatoriske – for målet er at finde en løsning, der både kan fungere for den fratrædende ejer, den nye ejer og for virksomheden som helhed. I Vemmelev Stålindustri begyndte de første samtaler og overvejelser tilbage i 2015, og gennem det sidste år er Jonas i stigende grad blevet oplært og inkluderet i den daglige ledelse.

”Det er en stor fordel, at vi havde den rette mand internt. Jonas kender butikken. Han ved, hvad vi laver – og han ved, hvad det kræver. Men når det er sagt, så skal man jo også lige lære, hvad der foregår på kontoret og til møderne med revisorerne og banken”, siger Steen om oplæringsprocessen, som både har givet Steen, Jan og Jonas ro i processen med generationsskiftet.

”Der er ikke én formular på et generationsskifte. Det er afhængigt af virksomheden og personerne i den. Derfor arbejder vi allerhelst tæt sammen med vores kunder om at finde lige netop den løsning, der passer dem – og det lykkedes rigtig godt med Vemmelev Stålindustri”, fortæller Michael Bach Rasmussen, som er direktør i Spar Nord i Slagelse.

Publiseret:
7. maj 2020