Gå til hovedindhold

Boligkøb: Få overblik over de vigtigste dokumenter

7 · Topfoto (1)

I et boligkøb vil du støde på en bunke dokumenter og begreber, som du muligvis aldrig har hørt om før. Derfor får du her et overblik over de vigtigste, som du sandsynligvis vil støde på i forbindelse med et boligkøb.

Et boligkøb er for mange en stor beslutning. Både fordi det involverer mange penge, men også fordi man står over for at skulle vælge sit fremtidige hjem - men selvom boligkøb er en spændende proces, kan der hurtigt opstå forvirring og usikkerhed over, om man har taget højde for det hele - brug derfor nedenstående til at sikre dig, at du har fået læst alle dokumenter igennem, så du med ro i maven kan flytte ind i din drømmebolig.

 

Administratorbesvarelse

Hvis boligen er en del af en grundejerforening, en ejerforening eller noget helt tredje, vil foreningens vedtægter fremgå af en såkaldt administratorbesvarelse. Det er nogle dokumenter, der blandt andet indeholder boligens faste udgifter til foreningen, om der er fælleslån, samt om der er medlemspligt.

 

BBR-meddelelse

BBR står for Bygnings- og Boligregistret. En BBR-meddelelse indeholder de centrale oplysninger om alle boliger og bygninger i Danmark – f.eks. boligens areal, type, varmeforsyning og meget mere. Det er vigtigt at være opmærksom på, at det er boligejerens ansvar at sikre sig, at oplysningerne i BBR-meddelelsen er korrekte.

Ejendomsskattebillet

En ejendomsskattebillet er kommunens årlige opgørelse over nogle af de skatter og afgifter, du som boligejer skal betale for din bolig. Udover ejendomsskat dækker ejendomsskattebilletten også over udgifter til blandt andet rottebekæmpelse, skorstensfejning og renovation. Som boligkøber er det vigtigt at få ejendomsskattebilletten af sælger samt dokumentation på, at alle rater er betalt, så du ikke ender med at hæfte for en eventuel gæld.

 

Ejerskifteforsikring

En ejerskifteforsikring er en forsikring, der dækker alvorlige skader og ulovlige el- og vvs-installationer på huse, som ikke fremgår af tilstandsrapporten eller elinstallationsrapporten. Hvis du som køber ønsker at tegne en ejerskifteforsikring, skal sælger tilbyde at betale halvdelen af det billigste tilbud. Vælger du at tegne en dyrere forsikring, skal du selv betale merprisen.

 

Elinstallationsrapport

En elinstallationsrapport er en professionel gennemgang af boligens elektriske installationer, funktionsdygtighed, lovlighed og er sammen med tilstandsrapporten en forudsætning for at kunne tegne en ejerskifteforsikring. Rapporten foretages af en autoriseret elinstallatørvirksomhed og er gyldig i et år.

 

Energimærkerapport

Når en bolig skal sælges, skal der som udgangspunkt være et gyldigt energimærke. Energimærket giver en indikation af boligens energiforbrug – og dermed hvor dyr boligen er at varme op. Skalaen går fra A til G, hvor A har det laveste energiforbrug, og G har det højeste. Energiforbruget beregnes på baggrund af varmeinstallationer, døre, vinduer og isolering. I rapporten kan du også læse, hvordan du får en mindre varmeregning og et mere energieffektivt hus.

Foreningsdokumenter

Overvejer du at købe en andels- eller ejerlejlighed, kan det være en god idé at få adgang til foreningens dokumenter, så du kan få et indblik i ejendommens økonomi, referater fra de seneste fællesmøder samt foreningens regler og vedtægter.

 

Fredningsstatus og bevaringsværdig

Hvis en bolig er vurderet unik for sin tid eller hustype, vil det fremgå af et digitalt register, om boligen er erklæret for fredet og/eller bevaringsværdig. Hvor betegnelsen bevaringsværdig udelukkende dækker over husets ydre, omfatter betegnelsen bygningsfredet hele ejendommen – ude som inde. Hvis en ejendom er fredet, skal du være opmærksom på, at der er særlige regler for, hvilke ændringer du må foretage i huset. Tjek om din kommende bolig er erklæret fredet og/eller bevaringsværdig.

 

Jordforureningsattest

Med en jordforureningsattest får du indsigt i, om boliggrunden er forurenet og i så fald graden af forurening. I langt de fleste tilfælde udgør forureningen ingen sundhedsfare for beboerne. I de tilfælde, hvor forureningen udgør en risiko, vil regionen vurdere, om forureningen skal fjernes.

 

Købsaftale

Når sælger og køber er blevet enige om vilkårene for handlen, laver ejendomsmægleren en købsaftale. Det er en juridisk kontrakt, hvor alle aftaler mellem sælger og køber vil fremgå, heriblandt salgsprisen og dato for overdragelse. Det er vigtigt at læse aftalen grundigt igennem og sørge for, at alle forhold er, som I har aftalt. Vær særligt opmærksom på sektionen ’Individuelle vilkår’, da denne oplister de vilkår, I har aftalt. Har I f.eks. aftalt, at havemøblerne følger med, vil det stå i dette afsnit.

Servitutter

Servitutter er bestemmelser, der kan være pålagt en ejendom. Det kan være alt lige fra, hvor på grunden du må bygge – til hvor høj hækken må være. Med andre ord er en servitut en tinglyst aftale omkring en given ejendom.

 

Skøde

Skødet er det officielle dokument i en bolighandel, der beviser, at du er den retmæssige ejer af din bolig. Et skøde indeholder de overordnede informationer om boligens ejerskifte og vilkårene for selve overdragelsen.

 

Tilstandsrapport

En tilstandsrapport er et dokument, der beskriver boligens stand. Rapporten giver med andre ord et indblik i boligens synlige skader, tegn på skader og risiko for udvikling af nye skader. Rapporten udarbejdes af et beskikket byggesagkyndig og er gyldig i seks måneder.

 

Tingbogsattest

Som boligkøber anbefales det at få en kopi af tingbogsattesten. Tingbogsattesten indeholder oplysninger om tinglyste rettigheder og begrænsninger over ejendommen, du som fremtidig ejer af boligen skal respektere.

Publiceret d.
6. december 2019

Skal vi hjælpe med dit boligkøb?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive