5 tiltag, der gør din bolig mere værd

Det giver næsten sig selv, at en vedligeholdt bolig er mere eftertragtet, når du gerne vil sælge din bolig. Men selv hvis du ikke står over for et salg nu og her, er der fordele ved at holde sit hjem ajour. Her får du den byggesagkyndiges anbefalinger til forbedringer, der potentielt højner din boligs værdi.

Øget komfort i hjemmet, lavere energiforbrug og en potentiel forøgelse af boligens værdi. Det er bare nogle af de gevinster, der er forbundet med at vedligeholde sin bolig med jævne mellemrum. Ved at holde din bolig ajour mindsker du samtidig risikoen for, at der opstår kritiske skader, som dels kan være dyre at udbedre og dels kan virke afskrækkende på potentielle købere.

Det fortæller Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig hos energi- og bygningsrådgivningsvirksomheden EBAS. En virksomhed, som bl.a. hjælper boligejere med at udpege behovet for vedligeholdelse, inden der kommer skader.

At vedligeholde sin bolig er altid en god investering. Hvis man løbende holder sin bolig ”up to date”, mindsker man også risikoen for, at der kan opstå nogle skader, fordi huset lige pludselig står i dårlig stand. Og det kan altså udvikle sig til nogle rigtig dyre skader, hvis man bare lader stå til, siger han.

Der er dog nogle projekter, som giver mere mening at kaste sig over end andre, hvis du vil være sikker på, at renoveringsarbejdet både er pengene og sliddet værd. Ifølge byggesagkyndig Bo Halm Andersen er det klogt at lægge ud med de projekter, der typisk virker uoverskuelige for en kommende ejer. Det kan både være projekter, som er dyre og tidskrævende, eller som kræver kontakt til håndværkere.

Her får du den byggesagkyndiges anbefalinger til forbedringer, som både nedbringer boligens energiforbrug, forbedrer boligens komfort og potentielt højner boligens værdi.

1

Udskift (dele af) taget

Har du et ældre tag, hvor enkelte tagsten tilmed sidder løst, er der stor risiko for, at der kommer råd- og svampeskader i tagkonstruktionen. Og det kan i værste fald betyde, at hele træværket skal erstattes med et nyt. Langt billigere er det at udskifte tagbelægningen – og som minimum den del af taget, der er beskadiget. Det er dog kun en mulighed, hvis der endnu ikke er opstået fugtskader i træværket.

Tip: Er du i tvivl, om dit tag er utæt, kan du undersøge, om der kommer fygesne eller slagregn ind i tagets hulrum. Alternativt kan du kontakte en byggesagkyndig for et uvildigt tageftersyn.

2

Renovér badeværelset

Et nyrenoveret badeværelse tiltaler mange potentielle købere, og samtidig er det en måde at tage hånd om skader, som potentielt kan føre til fugtskader. F.eks. hvis fliserne ikke sidder helt fast, eller hvis der er revner i fugerne. At renovere badeværelse er dog kun noget, du skal kaste dig over, hvis du ikke skal sælge din bolig lige med det samme. Det skyldes, at langt de fleste købere gerne selv vil have indflydelse på materialevalget.

Tip: Vælg materialer i nogle tidløse og afdæmpede nuancer, og tilføj i stedet farver på de ting, som er nemmere at skifte ud efterfølgende, f.eks. håndklæder, lamper og planter.

3

Efterisolér vægge og tag

Manglende isolering i hulrummet under taget og mellem boligens for- og bagvægge er en sand energisluger, som koster på varmeregningen. Ved at efterisolere din bolig vil du derfor få reduceret dine udgifter til forbrug, men det vil også højne din boligs værdi. Og selv hvis du står over for at sælge din bolig inden for kort tid, er efterisolering en god investering, fordi det er noget, som mange købere kigger efter.  

4

Udskift vinduer

Er dine vinduer af ældre dato? Trækker det fra dem? Og er der begyndt at komme råd i træværket? Hvis du kan svare ja til et eller flere af disse spørgsmål, er det tegn på, at dine vinduer trænger til at blive skiftet ud – og det er der flere fordele ved. Dels kan det mærkes på varmeregningen, og dels står energirigtige ruder øverst på mange køberes ønskeseddel. Dernæst kan udskiftning af vinduer også mærkes på komforten i hjemmet, da nye vinduer både minimerer træk og støj udefra.

Tip: Skal du sælge din bolig inden for den nærmeste fremtid, kan det ikke anbefales at skifte vinduer, da det tager et stykke tid at hente investeringen hjem.

5

Overgå til grønne varmekilder

Har du et ældre oliefyr til at varme din bolig op med, kan det i den grad betale sig at skifte den noget dyre varmekilde ud med et grønnere alternativ med en bedre effekt. For en boligejer med et almindeligt parcelhus på omkring 130 kvadratmeter er der potentielt 12.500 kr. at spare om året ved at skifte oliefyret ud med en luft til vand-varmepumpe, viser beregninger fra energi- og bygningsrådgivningsvirksomheden EBAS. En udskiftning af oliefyr til fordel for en varmepumpe koster omkring 150.000 kr. at installere. Det betyder, at pengene vil være tjent hjem efter knap 12 år.

Det kan du gøre udenfor

Det er ikke kun boligens skal og indmad, det betaler sig at holde i skak. Der er nemlig også flere lavpraktiske ting, du kan foretage dig på ejendommens udvendige arealer for at gøre din bolig mere eftertragtet. Her er tre forslag.

Beskyt din ejendom mod fugt
Sørg for, at overskydende vand kan løbe væk fra bygningen i tilfælde af skybrud. Er der et ”badekar” ind mod huset, kan det medføre katastrofale fugtskader i bygningens fundament.  

Lav separatkloakering
Separér vandet fra kloakken ved at sætte såkaldte faskiner ned i græsplænen, så regnvand fra taget bliver ledt væk fra kloaksystemet. Dermed undgår du at overbelaste dine afløbsrør i tilfælde af skybrud.

Beskær dine træer
Er der risiko for, at grene kan falde ned på taget, kan der dels komme skader på selve tagkonstruktionen, men det kan også resultere i en tagflade fyldt med alger og fugt.


Kilde: Bo Halm Andersen, byggesagkyndig hos EBAS

Publiseret:
6. februar 2020